Na początek kroimy kiszoną kapustę w drobne kawałki. Wszystko przekładamy do garnka. Dodajemy liść laurowe, ziele angielskie i pół łyżeczki kminku. Składniki zalewamy wodą. Gotujemy wszystko przez minimum pół godziny. Jedną cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na oliwie. Przekładamy wszystko do kapusty i zagotowujemy. Gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wstawiamy wodę na makaron. Ale nie gotujemy naszych łazanek zgodnie z przepisem na opakowaniu. To bardzo częsty błąd. Pamiętajmy, że później wrzucimy makaron do kapusty. Wystarczy więc podgotować makaron, co najwyżej ugotować go al dente. Zmięknie podczas gotowania wraz z kapustą.
Następnie kroimy drobno drugą cebulę. Podsmażamy na gorącym tłuszczu i dodajemy pokrojone pieczarki. Podsmażamy i przekładamy do kapusty.
Odcedzamy makaron. Dodajemy go do kapusty z cebulą i dodatkami. Podgotowujemy krótko. Podajemy gorące. Opcjonalnie można posypać danie startym na tarce o grubych oczkach serem. Ten myk polegamy szczególnie dla dzieci niejadków.