Łazanki z pieczarkami - danie proste, ale można popełnić błąd. Jak się za nie zabrać?

Łazanki to jeden z tych przepisów, które przygotowujemy na święta Bożego Narodzenia. Ale dlaczego czekać cały rok na to pyszne i proste danie? Z nami przygotujecie łazanki z pieczarkami dosłownie w kilka chwil.

Łazanki przepis - łazanki z pieczarkami

Łazanki przepis - łazanki z pieczarkami. Składniki:

  • 200-300 g makaronu typu kokardki, łazanki,
  • 300 g kapusta kiszona,
  • 500 g  pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 0,5 l wody,
  • liść laurowy,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki kminku,
  • oliwa do smażenia,
  • sól i pieprz.

Łazanki przepis - łazanki z pieczarkami. Przygotowanie:

Na początek kroimy kiszoną kapustę w drobne kawałki. Wszystko przekładamy do garnka. Dodajemy liść laurowe, ziele angielskie i pół łyżeczki kminku. Składniki zalewamy wodą. Gotujemy wszystko przez minimum pół godziny. Jedną cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na oliwie. Przekładamy wszystko do kapusty i zagotowujemy. Gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wstawiamy wodę na makaron. Ale nie gotujemy naszych łazanek zgodnie z przepisem na opakowaniu. To bardzo częsty błąd. Pamiętajmy, że później wrzucimy makaron do kapusty. Wystarczy więc podgotować makaron, co najwyżej ugotować go al dente. Zmięknie podczas gotowania wraz z kapustą.

Następnie kroimy drobno drugą cebulę. Podsmażamy na gorącym tłuszczu i dodajemy pokrojone pieczarki. Podsmażamy i przekładamy do kapusty.

Zobacz wideo Ciastka pieczarki - zaskocz swoich gości [PRZEPIS]

Odcedzamy makaron. Dodajemy go do kapusty z cebulą i dodatkami. Podgotowujemy krótko. Podajemy gorące. Opcjonalnie można posypać danie startym na tarce o grubych oczkach serem. Ten myk polegamy szczególnie dla dzieci niejadków.

Więcej o: