Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wodę pozostałą po ugotowaniu ryżu najczęściej po prostu wylewamy do zlewu. Są jeszcze tacy, którzy do garnka wlewają jej niewiele, tak, aby ryż wszystko wchłonął i by nie było problemu. Zapoznamy was dzisiaj z kilkoma sposobami na wykorzystanie wody ryżowej. Warto ją zachować! Sprawdźcie dlaczego.
Na początek warto zaznaczyć, że do użycia nadaje się tylko odpowiednio przygotowana woda ryżowa i tylko pochodząca z przyrządzania sypkiego ryżu. Przed gotowaniem ryż należy przepłukać. Nie używamy także tego w torebkach, jeśli chcemy ponownie wykorzystać wodę. Woreczki podczas gotowania mogą wydzielać szkodliwy bisfenol, który niestety odkłada się w organizmie.
Jeśli chcemy użyć wody po gotowaniu ryżu, posólmy go na sam koniec - dopiero po odlaniu płynu.
Woda ryżowa jest pełna drogocennych witamin i minerałów. Należą do nich: witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, cynk, potas, żelazo i magnez. Jest także źródłem białka i skrobi.
Źródła: Healthline.com, Livestrong.com