Piernik staropolski - przepis. Trik, dzięki któremu będzie idealny na święta

Piernik staropolski to absolutny hit na święta. Jego smak jest tak niesamowity, że naprawdę warto go zrobić. Przepis na piernik staropolski jest banalny i nie zabierze ci dużo czasu podczas świątecznych przygotowań - zrób ciasto już dziś, a upiecz dopiero tuż przed Wigilią.

Więcej pysznych przepisów znajdziesz na stronie www.gazeta.pl

Piernik staropolski to przepyszne świąteczne ciasto, które potrzebuje czasu, by nabrać idealnego smaku. Czas dojrzewania piernika staropolskiego to nie mniej niż 3 tygodnie, więc warto już dziś nastawić ciasto do dojrzewania, by w Wigilię cieszyć się niesamowitym smakiem. 

Piernik staropolski - przepis:

Składniki:

  • 500 g miodu
  • 1.5 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody
  • 125 ml mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 2 torebki przyprawy do piernika

Piernik staropolski - sposób wykonania:

Najlepiej przygotować ciasto około 6-3 tygodni przed świętami.

  1. Masło, mleko i miód stopniowo podgrzewać do zagotowania. Potem ostudzić
  2. Do ostudzonej masy dodać mąkę, sodę, jajka, sól i przyprawę do piernika.
  3. Starannie wyrobić ciasto i przełożyć do naczynia. Odstawić naczynie w chłodne miejsce na kilka tygodni.
  4. Kiedy nadejdzie czas pieczenia, podzielić ciasto na 3 części i rozwałkować na grubość około 0.5 cm.
  5. Ciasto wyłożyć do blaszek i piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 20 minut.
  6. Ostudzone warstwy piernika przełożyć powidłami śliwkowymi i odstawić w chłodne miejsce na całą noc.   

Tak przygotowany piernik staropolski z pewnością zrobi prawdziwą furorę na świątecznym stole. Zrób ciasto już dziś, a w święta ciesz się wyjątkowym smakiem. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA