Więcej pysznych przepisów znajdziesz na stronie www.gazeta.pl
Piernik staropolski to przepyszne świąteczne ciasto, które potrzebuje czasu, by nabrać idealnego smaku. Czas dojrzewania piernika staropolskiego to nie mniej niż 3 tygodnie, więc warto już dziś nastawić ciasto do dojrzewania, by w Wigilię cieszyć się niesamowitym smakiem.
Piernik staropolski - przepis:
Składniki:
- 500 g miodu
- 1.5 szklanki cukru
- 250 g masła
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 łyżeczki sody
- 125 ml mleka
- pół łyżeczki soli
- 2 torebki przyprawy do piernika
Piernik staropolski - sposób wykonania:
Najlepiej przygotować ciasto około 6-3 tygodni przed świętami.
- Masło, mleko i miód stopniowo podgrzewać do zagotowania. Potem ostudzić
- Do ostudzonej masy dodać mąkę, sodę, jajka, sól i przyprawę do piernika.
- Starannie wyrobić ciasto i przełożyć do naczynia. Odstawić naczynie w chłodne miejsce na kilka tygodni.
- Kiedy nadejdzie czas pieczenia, podzielić ciasto na 3 części i rozwałkować na grubość około 0.5 cm.
- Ciasto wyłożyć do blaszek i piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 20 minut.
- Ostudzone warstwy piernika przełożyć powidłami śliwkowymi i odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
Tak przygotowany piernik staropolski z pewnością zrobi prawdziwą furorę na świątecznym stole. Zrób ciasto już dziś, a w święta ciesz się wyjątkowym smakiem. Smacznego!
Zapraszamy do naszej galeriiOtwórz galerię