Przekąski na andrzejki potrzebne na już? Mamy trochę prostych, ale efektownych przepisów

Przed wami cały dzień przygotowywania przekąsek na andrzejki, a nie macie jeszcze pomysłów? Służymy pomocą. Mamy dziś dla was aż pięć przepisów na pyszne przegryzki dla gości. Zapraszamy

Więcej przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie www.gazeta.pl

Andrzejki to miłe święto nie tylko dla Andrzejów. Od wielu lat rodzina czy znajomi spotykają się w andrzejkowy wieczór, by pobawić się we wróżby i spędzić czas razem. Nawet jeśli wróżby to nie wasza bajka, to pyszne przekąski - na pewno. Mamy dla was garść inspiracji na andrzejkowe przysmaki.

Muszle nadziewane serem na zimno - przepis

Składniki:

  • 20 muszli makaronowych,
  • 150 g sera ricotta,
  • 240 g sera mozzarella (dwie kulki),
  • 80 g parmezanu,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszatołowej,
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu

Dodatkowo: szklanka passaty pomidorowej i zioła prowansalskie, sól, pieprz

Jak zrobić muszle nadziewane serem?

Muszle gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu od razu wyjmujemy je z wody i osuszamy, aby nie rozmiękły.

Do miseczki przekładamy ser ricotta. Mozzarellę kroimy drobno, a parmezan ścieramy na tarce. Składniki mieszamy, doprawiamy odrobiną białego i pieprzu i gałki muszkatołowej.

Ugotowane muszle nadziewamy farszem serowym. W garnuszku podgrzewamy passatę pomidorową, doprawiamy ją ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem do smaku. Na półmisek lub talerz wylewamy sos pomidorowy, a na nim układamy nadziewane muszle. Oprószamy ziołami prowansalskimi.

Zobacz wideo Paluchy drożdżowe z mięsem i serem

Greckie tiropitas z fetą - przepis

Składniki:

  • 200 g sera feta,
  • 200 g twarogu,
  • 200 g ciasta filo (potrzebne są płaty o wymiarach ok. 20x30 cm),
  • 3 jajka,
  • 200 g roztopionego masła

Jak zrobić greckie tiropitas z fetą?

Do miseczki wkruszamy ser feta i twaróg, mieszamy. Jajka rozkłócamy i dodajemy do serów, wszystko łączymy. Płaty układamy krótszym bokiem do siebie i kroimy wzdłuż na 4 pasy o szerokości 5 cm. U podstawy każdego pasa kładziemy niewielką porcję nadzienia i róg zawijamy w trójkąt. Odcinamy go od paska i boki zlepiamy, aby powstał pierożek. Następnie na pasek ciasta kładziemy kolejną porcję, zaginamy, odcinamy i tak aż do wykorzystania wszystkich składników.

Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozpuszczonym masłem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 15 minut, aż ładnie się zezłocą.

Kruche ciasto milionera - przepis

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 g zimnego masła,
  • 50 g cukru,
  • 400 g gotowej masy kajmakowej,
  • 200 g czekolady,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mleka,
  • opcjonalnie: solone orzeszki

Jak zrobić kruche ciasto milionera?

Do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy kawałki masła i wszystko siekamy, aby składniki się połączyły. Następnie krótko wyrabiamy je dłońmi i zagniatamy kulę. Wstawiamy ją do lodówki na pół godziny, by ciasto się schłodziło.

Po wyjęciu ciasta, wyklejamy nim formę 20x20 cm. Nakłuwamy cały spód widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczmy przez około 15 minut, aż spód się ładnie zrumieni.

W międzyczasie przygotowujemy polewę czekoladową. Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy masło i mleko. Wszystko mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka polewa, studzimy.

Przestudzony spód smarujemy kajmakiem na całej rozciągłości. Następnie sowicie polewamy czekoladą. Wierzch możemy posypać pokruszonymi orzeszkami solonymi - doskonale przełamią słodki smak.

Zdrowe kule mocy - przepis

Składniki:

  • 500 g suszonych daktyli,
  • 250 g płatków owsianych błyskawicznych,
  • 200 g masła orzechowego,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 3-4 łyżki kakao

Jak zrobić zdrowe kule mocy?

Suszone daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2 godziny. Gdy zmiękną, dokładnie je odcedzamy i blendujemy na gładką masę. Dodajemy do niej masło orzechowe, olej kokosowy i płatki owsiane. Czekoladę kroimy na małe kawałki i również dodajemy do masy. Wszystko mieszamy łyżką, by składniki dobrze się połączyły.

Z masy formujemy kuleczki. Obtaczamy je w kakao i układamy na talerzu. Następnie talerz wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by kuleczki się schłodziły i były zwarte.

Rosyjska sałatka śledziowa - przepis

Składniki:

  • 400 g płatów śledziowych,
  • 300 g buraków,
  • 200 g marchewki,
  • 200 g ziemniaków,
  • 200 g ogórków kiszonych,
  • 200 g cebuli,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 100 g żółtego sera w kawałku,
  • 6 łyżek majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do podania

Jak zrobić rosyjską sałatkę śledziową?

Płaty śledziowe moczymy przez kilka godzin w wodzie, aby pozbyć się słonego smaku. Buraki, marchewki, ziemniaki obieramy ze skór i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu studzimy i kroimy w kostkę. Cebulę, ogórki kiszone oraz białka jaj również kroimy w kostkę. Uwaga! Każdy składnik umieszczamy w osobnej miseczce lub pokrojony odsuwamy na bok.

Wymoczone śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kawałki o szerokości 1 cm. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym i musztardą, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Do dużej miski na dno wrzucamy śledzie. Na nie dajemy cebulę i rozsmarowujemy łyżkę sosu majonezowego. Na to wrzucamy ogórki kiszone, sos, ziemniaki, sos, warstwę marchewki, białek jaj, sos i buraki. Na wierzch wykładamy cały pozostały sos i ścieramy ser żółty. Żółtka jaj rozkruszamy i posypujemy warstwę sera z wierzchu. Sałatkę ozdabiamy natką pietruszki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.