Więcej przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie www.gazeta.pl
Andrzejki to miłe święto nie tylko dla Andrzejów. Od wielu lat rodzina czy znajomi spotykają się w andrzejkowy wieczór, by pobawić się we wróżby i spędzić czas razem. Nawet jeśli wróżby to nie wasza bajka, to pyszne przekąski - na pewno. Mamy dla was garść inspiracji na andrzejkowe przysmaki.
Składniki:
Dodatkowo: szklanka passaty pomidorowej i zioła prowansalskie, sól, pieprz
Muszle gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu od razu wyjmujemy je z wody i osuszamy, aby nie rozmiękły.
Do miseczki przekładamy ser ricotta. Mozzarellę kroimy drobno, a parmezan ścieramy na tarce. Składniki mieszamy, doprawiamy odrobiną białego i pieprzu i gałki muszkatołowej.
Ugotowane muszle nadziewamy farszem serowym. W garnuszku podgrzewamy passatę pomidorową, doprawiamy ją ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem do smaku. Na półmisek lub talerz wylewamy sos pomidorowy, a na nim układamy nadziewane muszle. Oprószamy ziołami prowansalskimi.
Składniki:
Do miseczki wkruszamy ser feta i twaróg, mieszamy. Jajka rozkłócamy i dodajemy do serów, wszystko łączymy. Płaty układamy krótszym bokiem do siebie i kroimy wzdłuż na 4 pasy o szerokości 5 cm. U podstawy każdego pasa kładziemy niewielką porcję nadzienia i róg zawijamy w trójkąt. Odcinamy go od paska i boki zlepiamy, aby powstał pierożek. Następnie na pasek ciasta kładziemy kolejną porcję, zaginamy, odcinamy i tak aż do wykorzystania wszystkich składników.
Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozpuszczonym masłem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 15 minut, aż ładnie się zezłocą.
Składniki:
Do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy kawałki masła i wszystko siekamy, aby składniki się połączyły. Następnie krótko wyrabiamy je dłońmi i zagniatamy kulę. Wstawiamy ją do lodówki na pół godziny, by ciasto się schłodziło.
Po wyjęciu ciasta, wyklejamy nim formę 20x20 cm. Nakłuwamy cały spód widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczmy przez około 15 minut, aż spód się ładnie zrumieni.
W międzyczasie przygotowujemy polewę czekoladową. Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy masło i mleko. Wszystko mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka polewa, studzimy.
Przestudzony spód smarujemy kajmakiem na całej rozciągłości. Następnie sowicie polewamy czekoladą. Wierzch możemy posypać pokruszonymi orzeszkami solonymi - doskonale przełamią słodki smak.
Składniki:
Suszone daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2 godziny. Gdy zmiękną, dokładnie je odcedzamy i blendujemy na gładką masę. Dodajemy do niej masło orzechowe, olej kokosowy i płatki owsiane. Czekoladę kroimy na małe kawałki i również dodajemy do masy. Wszystko mieszamy łyżką, by składniki dobrze się połączyły.
Z masy formujemy kuleczki. Obtaczamy je w kakao i układamy na talerzu. Następnie talerz wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by kuleczki się schłodziły i były zwarte.
Składniki:
Płaty śledziowe moczymy przez kilka godzin w wodzie, aby pozbyć się słonego smaku. Buraki, marchewki, ziemniaki obieramy ze skór i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu studzimy i kroimy w kostkę. Cebulę, ogórki kiszone oraz białka jaj również kroimy w kostkę. Uwaga! Każdy składnik umieszczamy w osobnej miseczce lub pokrojony odsuwamy na bok.
Wymoczone śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kawałki o szerokości 1 cm. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym i musztardą, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Do dużej miski na dno wrzucamy śledzie. Na nie dajemy cebulę i rozsmarowujemy łyżkę sosu majonezowego. Na to wrzucamy ogórki kiszone, sos, ziemniaki, sos, warstwę marchewki, białek jaj, sos i buraki. Na wierzch wykładamy cały pozostały sos i ścieramy ser żółty. Żółtka jaj rozkruszamy i posypujemy warstwę sera z wierzchu. Sałatkę ozdabiamy natką pietruszki.