Przekąski na andrzejki z ciasta francuskiego. Proste i szybkie - na słodko i słono

Ciasto francuskie można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Gotowe ciasto kupisz w każdym sklepie i w kilka chwil wyczarujesz z niego coś pysznego. Przekąski z ciasta francuskiego to idealny pomysł na poczęstunek andrzejkowy. Podsuwamy kilka smacznych przepisów w sam raz na imprezę.

Więcej pysznych przepisów znajdziesz na naszej stronie www.gazeta.pl

Ciasto francuskie to produkt, który obowiązkowo powinien znaleźć się w każdej kuchni. Idealnie sprawdzi się jako baza różnych przekąsek, zwłaszcza kiedy nie masz czasu, a goście już są w drodze. Z gotowego ciasta francuskiego możesz wyczarować mnóstwo pyszności zarówno na słodko jak i na słono a andrzejki to świetny moment, na wypróbowanie naszych przepisów na przekąski z ciasta francuskiego

Kieszonki z ciasta francuskiego z jabłkami:

Pyszną i błyskawiczną opcją wykorzystania ciasta francuskiego, jest wykonanie słodkich kieszonek z jabłkami. Do ich wykonania przygotuj:

  • Dwa opakowania ciasta francuskiego
  • 3 Średnie jabłka (najlepiej słodkiej odmiany)
  • Sok z połowy cytryny
  • Jedną łyżeczkę cynamonu
  • Połowę opakowania budyniu waniliowego
  • 20 g cukru
  • 150 ml soku jabłkowego
  • 1 jajko

Kieszonki z ciasta francuskiego - sposób wykonania:

  1. Obrane jabłka pokrój w niedużą kostkę, skrop sokiem z cytryny, dodaj cynamon i wymieszaj. Odstaw na chwilę, by składniki się połączyły.
  2. Połowę soku jabłkowego wymieszaj z budyniem. Pozostałą część soku zagotuj w rondelku z dodatkiem cukru. 
  3. Do gotującego się soku dodaj rozmieszany budyń i energicznie mieszaj, by nie zrobiły się grudki. Mieszaj, aż masa zgęstnieje.
  4. Gorący budyń połącz z jabłkami i odstaw, by masa ostygła.
  5. Następnie rozwiń ciasto francuskie i z każdego płata wytnij 8 prostokątów lub kwadratów.
  6. Na każdy płat połóż solidną łyżkę nadzienia. Brzegi kwadratów posmaruj rozkłóconym jajkiem, złóż na pół i mocno dociśnij widelcem.
  7. Ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem. Każde z nich posmaruj jajkiem i zrób po 3 nacięcia w cieście.
  8. Piecz ciasteczka przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Ciasto francuskie w wersji wytrawnej? Proszę bardzo!

Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem:

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • Podwójna pierś z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 2 czerwone cebule
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • 1 jajko
  • 100 g żółtego sera

Sposób wykonania:

  1. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, pieczarki w ćwiartki a cebulę w półplasterki.
  2. Pierś osól i dodaj ulubione przyprawy (świetnie sprawdzi się przyprawa do gyrosa). Po usmażeniu podziel mięso na 6 lub 8 części w zależności od tego, ile chcesz przygotować sakiewek.
  3. Następnie podsmaż cebulę i pieczarki.
  4. Ciasto francuskie podziel na 6 lub 8 części i na każdą z nich ułóż porcję mięsa, pieczarek, cebuli i pokrojonych na pół pomidorków koktajlowych.
  5. Dodaj starty żółty ser i odrobinę przetartej bazylii.
  6. Kiedy  już nałożysz farsz, złóż sakiewki - ściągnij 4 końce do środka i sklej je razem. Na koniec posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  7. Sakiewki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Sakiewki z ciasta francuskiego świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na chłodno. Towarzystwo sosu pomidorowego idealnie podkreśli ich smak.

Zobacz wideo

Błyskawiczna przekąska z ciasta francuskiego? Paluchy serowe to strzał w dziesiątkę!

Składniki:

  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • 15 dag żółtego sera
  • Szczypta ostrej papryki
  • Szczypta słodkiej papryki
  • Szczypta soli
  • Jajko

Paluchy serowe - sposób przygotowania:

  1. Arkusz ciasta francuskiego podziel na pół.
  2. Jedną część posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na to zetrzyj połowę sera i dopraw do smaku papryką. Lekko dociśnij ser do ciasta, żeby się przykleił.
  3. Tak przygotowany płat ciasta francuskiego przykryj drugą częścią, dodaj resztę sera, dopraw do smaku papryką i przyciśnij.
  4. Tak przygotowane ciasto pokrój na paski o szerokości ok. 1,5 cm. Każdy pasek chwyć za końce i skręć tak, by powstało coś w rodzaju sprężynek.
  5. Paluszki serowe ułóż na blaszce, zachowując między nimi odległość około 3 centymetrów. Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Tak przygotowane przekąski z ciasta francuskiego zrobią furorę na imprezie andrzejkowej. Twoi goście będą zachwyceni, a ty wcale się nie napracujesz podczas przygotowań. Który przepis wybierasz na imprezę?

Więcej o: