Więcej pysznych przepisów znajdziesz na naszej stronie www.gazeta.pl
Ciasto francuskie to produkt, który obowiązkowo powinien znaleźć się w każdej kuchni. Idealnie sprawdzi się jako baza różnych przekąsek, zwłaszcza kiedy nie masz czasu, a goście już są w drodze. Z gotowego ciasta francuskiego możesz wyczarować mnóstwo pyszności zarówno na słodko jak i na słono a andrzejki to świetny moment, na wypróbowanie naszych przepisów na przekąski z ciasta francuskiego.
Kieszonki z ciasta francuskiego z jabłkami:
Pyszną i błyskawiczną opcją wykorzystania ciasta francuskiego, jest wykonanie słodkich kieszonek z jabłkami. Do ich wykonania przygotuj:
- Dwa opakowania ciasta francuskiego
- 3 Średnie jabłka (najlepiej słodkiej odmiany)
- Sok z połowy cytryny
- Jedną łyżeczkę cynamonu
- Połowę opakowania budyniu waniliowego
- 20 g cukru
- 150 ml soku jabłkowego
- 1 jajko
Kieszonki z ciasta francuskiego - sposób wykonania:
- Obrane jabłka pokrój w niedużą kostkę, skrop sokiem z cytryny, dodaj cynamon i wymieszaj. Odstaw na chwilę, by składniki się połączyły.
- Połowę soku jabłkowego wymieszaj z budyniem. Pozostałą część soku zagotuj w rondelku z dodatkiem cukru.
- Do gotującego się soku dodaj rozmieszany budyń i energicznie mieszaj, by nie zrobiły się grudki. Mieszaj, aż masa zgęstnieje.
- Gorący budyń połącz z jabłkami i odstaw, by masa ostygła.
- Następnie rozwiń ciasto francuskie i z każdego płata wytnij 8 prostokątów lub kwadratów.
- Na każdy płat połóż solidną łyżkę nadzienia. Brzegi kwadratów posmaruj rozkłóconym jajkiem, złóż na pół i mocno dociśnij widelcem.
- Ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem. Każde z nich posmaruj jajkiem i zrób po 3 nacięcia w cieście.
- Piecz ciasteczka przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Ciasto francuskie w wersji wytrawnej? Proszę bardzo!
Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem:
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- Podwójna pierś z kurczaka
- 200 g pieczarek
- 2 czerwone cebule
- Garść pomidorków koktajlowych
- 1 jajko
- 100 g żółtego sera
Sposób wykonania:
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, pieczarki w ćwiartki a cebulę w półplasterki.
- Pierś osól i dodaj ulubione przyprawy (świetnie sprawdzi się przyprawa do gyrosa). Po usmażeniu podziel mięso na 6 lub 8 części w zależności od tego, ile chcesz przygotować sakiewek.
- Następnie podsmaż cebulę i pieczarki.
- Ciasto francuskie podziel na 6 lub 8 części i na każdą z nich ułóż porcję mięsa, pieczarek, cebuli i pokrojonych na pół pomidorków koktajlowych.
- Dodaj starty żółty ser i odrobinę przetartej bazylii.
- Kiedy już nałożysz farsz, złóż sakiewki - ściągnij 4 końce do środka i sklej je razem. Na koniec posmaruj rozkłóconym jajkiem.
- Sakiewki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Sakiewki z ciasta francuskiego świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na chłodno. Towarzystwo sosu pomidorowego idealnie podkreśli ich smak.
Błyskawiczna przekąska z ciasta francuskiego? Paluchy serowe to strzał w dziesiątkę!
Składniki:
- Opakowanie ciasta francuskiego
- 15 dag żółtego sera
- Szczypta ostrej papryki
- Szczypta słodkiej papryki
- Szczypta soli
- Jajko
Paluchy serowe - sposób przygotowania:
- Arkusz ciasta francuskiego podziel na pół.
- Jedną część posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na to zetrzyj połowę sera i dopraw do smaku papryką. Lekko dociśnij ser do ciasta, żeby się przykleił.
- Tak przygotowany płat ciasta francuskiego przykryj drugą częścią, dodaj resztę sera, dopraw do smaku papryką i przyciśnij.
- Tak przygotowane ciasto pokrój na paski o szerokości ok. 1,5 cm. Każdy pasek chwyć za końce i skręć tak, by powstało coś w rodzaju sprężynek.
- Paluszki serowe ułóż na blaszce, zachowując między nimi odległość około 3 centymetrów. Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Tak przygotowane przekąski z ciasta francuskiego zrobią furorę na imprezie andrzejkowej. Twoi goście będą zachwyceni, a ty wcale się nie napracujesz podczas przygotowań. Który przepis wybierasz na imprezę?
Zajrzyj do naszej galerii pełnej pysznych przekąsekOtwórz galerię