Prosty przepis na naleśniki? Przygotuj jeden, nietypowy składnik

Naleśniki to idealny pomysł na pyszne śniadanie lub podwieczorek. Ogromna różnorodność dodatków i kombinacji składników sprawiają, że zawsze smakują wyjątkowo. Co zrobić, gdy najdzie cię ochota na wypróbowanie nowego przepisu na naleśniki? Przygotuj ten składnik, efekt na pewno cię zachwyci.

Więcej pysznych przepisów znajdziesz na naszej stronie www.gazeta.pl

Nie znam osoby, która nie lubi naleśników. Te delikatne placuszki to świetny pomysł na słodkie śniadanie czy wytrawny obiad. Przepis na naleśniki jest banalny, a dzięki temu nietypowemu składnikowi wyjdą cudownie puszyste i jędrne. Dodaj do ciasta maślankę i ciesz się niezwykłym efektem.

Naleśniki na maślance - przepis:

Składniki:

  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka naturalnej maślanki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka cukru pudru
  • szczypta soli

Naleśniki na maślance - sposób wykonania:

  1. Do miski przesiej mąkę, wlej maślankę, mleko i dołóż jajka. Następnie dodaj szczyptę soli oraz łyżeczkę cukru pudru.
  2. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 minut, by ciasto odpoczęło.
  3. Rozgrzej patelnię z niewielkim dodatkiem oleju i smaż naleśniki na złoty kolor z obu stron.
  4. Gotowe naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami - na słodko lub w wersji wytrawnej. Jeśli preferujesz naleśniki słodkie, dodaj do ciasta więcej cukru pudru.

Naleśniki z dodatkiem maślanki są delikatne i elastyczne. Ciasto się nie rwie i łatwo je składać, idealnie więc się sprawdzi przy robieniu krokietów. Wypróbuj ten przepis, naleśniki na maślance są naprawdę wyjątkowo pyszne. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.