Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Pieczony schab to świetny pomysł na niedzielny obiad, kiedy przejadł ci się rosół i kotlety schabowe. Delikatne, rozpływające się w ustach mięso to prawdziwy rarytas, pod warunkiem, że jest odpowiednio upieczone i nie zbyt suche. Jak zatem upiec schab, żeby był pyszny i soczysty? Marynata jest bardzo ważna, ale warto obsmażyć mięso przed upieczeniem, by "zamknęło" w środku wszystkie soki. Tak przygotowany schab będzie z pewnością przepyszny i soczysty. Zapraszamy do przepisu na idealną pieczeń ze schabu.
Soczysty schab - przepis:
Składniki:
- ok. 1,5 kg schabu
- 5 ząbków czosnku
- 5 łyżek masła
- 1 płaska łyżeczka cząbru
- 1 płaska łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka octu jabłkowego
Soczysty schab - sposób wykonania:
- Dzień przed planowanym pieczeniem zamarynuj mięso. Za pomocą wykałaczki zrób w mięsie kilka dziurek i dokładnie natrzyj mięso suchymi przyprawami. Za pomocą noża zrób w mięsie kilka kieszonek i w każdej z nich umieść zgnieciony ząbek czosnku.
- Następnie natrzyj mięso mieszanką masła i octu. Szczelnie owiń folią spożywczą i odłóż na 12 godzin do lodówki (możesz marynować mięso nawet dobę).
- Następnego dnia, godzinę przed obróbką, wyjmij mięso z lodówki, by nabrało pokojowej temperatury. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni. Grzanie góra - dół.
- Na patelni rozgrzej słuszną łyżkę masła i krótko obsmaż schab z każdej strony, alby włókna się zamknęły. Uważaj, by nie przypalić marynaty.
- Obsmażony schab włóż do naczynia żaroodpornego. Dno możesz wyłożyć plastrami boczku lub słoniny.
- Piecz mięso przez godzinę pod przykryciem. Po godzinie zdejmij przykrywkę i piecz jeszcze około 15 minut, by mięso delikatnie się przyrumieniło.
- Po 15 minutach wyjmij schab z piekarnika i ponownie przykryj pokrywką. Zostaw mięso, by odpoczęło przez około 20 minut. Po upływie tego czasu możesz je kroić i podawać na talerz.
Tak przygotowany schab na pewno wyjdzie kruchy i soczysty. Zainspiruj się naszym przepisem i zaskocz swoją rodzinę pysznym, niedzielnym obiadem. Smacznego!