Jak upiec schab, by był soczysty? Zdradzamy niezawodny sposób, wcale nie chodzi o marynatę

Pieczeń ze schabu to świetna propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad. Pieczony schab jest pyszny, mięso jednak czasami wychodzi suche. Jak upiec schab, by wyszedł delikatny i soczysty? Mamy na to sprawdzony sposób - wystarczy delikatnie obsmażyć mięso na patelni przed włożeniem do piekarnika.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Pieczony schab to świetny pomysł na niedzielny obiad, kiedy przejadł ci się rosół i kotlety schabowe. Delikatne, rozpływające się w ustach mięso to prawdziwy rarytas, pod warunkiem, że jest odpowiednio upieczone i nie zbyt suche. Jak zatem upiec schab, żeby był pyszny i soczysty? Marynata jest bardzo ważna, ale warto obsmażyć mięso przed upieczeniem, by "zamknęło" w środku wszystkie soki. Tak przygotowany schab będzie z pewnością przepyszny i soczysty. Zapraszamy do przepisu na idealną pieczeń ze schabu.

Soczysty schab - przepis:

Składniki:

  • ok. 1,5 kg schabu
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 łyżek masła
  • 1 płaska łyżeczka cząbru
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Soczysty schab - sposób wykonania:

  1. Dzień przed planowanym pieczeniem zamarynuj mięso. Za pomocą wykałaczki zrób w mięsie kilka dziurek i dokładnie natrzyj mięso suchymi przyprawami. Za pomocą noża zrób w mięsie kilka kieszonek i w każdej z nich umieść zgnieciony ząbek czosnku.
  2. Następnie natrzyj mięso mieszanką masła i octu. Szczelnie owiń folią spożywczą i odłóż na 12 godzin do lodówki (możesz marynować mięso nawet dobę).
  3. Następnego  dnia, godzinę przed obróbką, wyjmij mięso z lodówki, by nabrało pokojowej temperatury. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni. Grzanie góra - dół.
  4. Na patelni rozgrzej słuszną łyżkę masła i krótko obsmaż schab z każdej strony, alby włókna się zamknęły. Uważaj, by nie przypalić marynaty.
  5. Obsmażony schab włóż do naczynia żaroodpornego. Dno możesz wyłożyć plastrami boczku lub słoniny.
  6. Piecz mięso przez godzinę pod przykryciem. Po godzinie zdejmij przykrywkę i piecz jeszcze około 15 minut, by mięso delikatnie się przyrumieniło.
  7. Po 15 minutach wyjmij schab z piekarnika i ponownie przykryj pokrywką. Zostaw mięso, by odpoczęło przez około 20 minut. Po upływie tego czasu możesz je kroić i podawać na talerz.

Tak przygotowany schab na pewno wyjdzie kruchy i soczysty. Zainspiruj się naszym przepisem i zaskocz swoją rodzinę pysznym, niedzielnym obiadem. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.