Pieczeń rzymska - przepis idealny na noworoczny obiad. Dodaj jeden składnik, a wyjdzie cudownie soczysta

Pieczeń rzymska to idealna propozycja na świąteczny obiad lub pyszny dodatek do kanapek. Przepis jest bardzo prosty, a pieczeń zawsze wychodzi bardzo smaczna i aromatyczna. Jak przyrządzić pieczeń by była delikatna i jeszcze pyszniejsza? Dodatek pieczarek zapewni niebywały smak twojej pieczeni.

Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Pieczeń rzymska świetnie sprawdzi się jako pyszny noworoczny obiad. Dobrze smakuje również na zimno jako dodatek na kanapkę z dodatkiem ogórka kiszonego i majonezu. Przepis na pieczeń rzymską jest naprawdę banalny i na pewno wyjdzie ci wyśmienita. Nasz przepis na pieczeń rzymską nieco różni się od tego podstawowego, zawiera bowiem mięso z indyka oraz pieczarki. Dodatek pieczarek nada twojej pieczeni niepowtarzalnego smaku oraz wyjątkowej delikatności.

Pieczeń rzymska - przepis:

Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
  • 6 jajek (5 ugotowanych na twardo)
  • 300 g pieczarek
  • 1 większa cebula
  • bułka tarta
  • masło
  • 2 ząbki czosnku
  • sos sojowy jasny
  • sól, pieprz, słodka papryka, kminek, natka pietruszki

Pieczeń rzymska - sposób wykonania:

  1. Zacznij od ugotowania 5 jajek na twardo. Cebulę drobno posiekaj, a pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Rozgrzej na patelni łyżkę masła i dodaj posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dorzuć starte pieczarki i całość podsmażaj, aż z pieczarek odparuje woda. Pod koniec smażenia dopraw pieczarki odrobiną soli. 
  3. Mięso mielone włóż do miski. Dodaj jajko, 4-5 łyżek bułki tartej, podduszone pieczarki z cebulą, posiekaną natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso przypraw do smaku solą, pieprzem, papryką i kminkiem. Dodaj także dwie łyżeczki sosu sojowego i wyrób masę tak jak na kotlety mielone.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Przygotuj keksówkę - natrzyj ją masłem i obsyp bułką tartą. Wyłóż połowę mięsa mielonego i delikatnie ją uklep. Przez środek formy ułóż ugotowane jajka i przykryj drugą częścią mięsa tak, by mięso dokładnie przykryło jajka. Wierzch posmaruj odrobiną musztardy i posyp odrobiną kminku. Pieczeń rzymską piecz przez około 45-50 minut z funkcją grzania góra-dół.

Pieczeń rzymską podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami - szczególnie polecam sos pieczarkowy lub sos chrzanowy. Idealnie smakuje także na zimno. Zrób pieczeń rzymską na noworoczny obiad - twoi bliscy będą zachwyceni jej delikatnym smakiem. 

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.