Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Pieczeń rzymska świetnie sprawdzi się jako pyszny noworoczny obiad. Dobrze smakuje również na zimno jako dodatek na kanapkę z dodatkiem ogórka kiszonego i majonezu. Przepis na pieczeń rzymską jest naprawdę banalny i na pewno wyjdzie ci wyśmienita. Nasz przepis na pieczeń rzymską nieco różni się od tego podstawowego, zawiera bowiem mięso z indyka oraz pieczarki. Dodatek pieczarek nada twojej pieczeni niepowtarzalnego smaku oraz wyjątkowej delikatności.
Dania sylwestrowe na ciepło. Te propozycje zamienią twój dom w najlepszą restaurację
Pieczeń rzymska - przepis:
Potrzebne składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
- 6 jajek (5 ugotowanych na twardo)
- 300 g pieczarek
- 1 większa cebula
- bułka tarta
- masło
- 2 ząbki czosnku
- sos sojowy jasny
- sól, pieprz, słodka papryka, kminek, natka pietruszki
Pieczeń rzymska - sposób wykonania:
- Zacznij od ugotowania 5 jajek na twardo. Cebulę drobno posiekaj, a pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Rozgrzej na patelni łyżkę masła i dodaj posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dorzuć starte pieczarki i całość podsmażaj, aż z pieczarek odparuje woda. Pod koniec smażenia dopraw pieczarki odrobiną soli.
- Mięso mielone włóż do miski. Dodaj jajko, 4-5 łyżek bułki tartej, podduszone pieczarki z cebulą, posiekaną natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso przypraw do smaku solą, pieprzem, papryką i kminkiem. Dodaj także dwie łyżeczki sosu sojowego i wyrób masę tak jak na kotlety mielone.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Przygotuj keksówkę - natrzyj ją masłem i obsyp bułką tartą. Wyłóż połowę mięsa mielonego i delikatnie ją uklep. Przez środek formy ułóż ugotowane jajka i przykryj drugą częścią mięsa tak, by mięso dokładnie przykryło jajka. Wierzch posmaruj odrobiną musztardy i posyp odrobiną kminku. Pieczeń rzymską piecz przez około 45-50 minut z funkcją grzania góra-dół.
Szybkie przekąski na imprezę. Te przystawki z ciasta francuskiego zajmują chwilę
Pieczeń rzymską podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami - szczególnie polecam sos pieczarkowy lub sos chrzanowy. Idealnie smakuje także na zimno. Zrób pieczeń rzymską na noworoczny obiad - twoi bliscy będą zachwyceni jej delikatnym smakiem.