Więcej przepisów na pyszne dania znajdziesz na naszej stronie głównej
Domowy chleb to prawdziwy przysmak i ogromna satysfakcja z wykonanej pracy. Macie obawy, że zakwas nie wyjdzie albo kiepsko wyrośnie? Wypróbujcie recepturę Ewy Wachowicz. Jej chleb robi się na maślance, a ciasto wyrasta na drożdżach, które nie dominują w smaku. Sprawdźcie, jak go upiec.
Przepis pochodzi ze strony Ewy Wachowicz
Składniki:
Maślankę podgrzewamy w garnuszku, a potem przelewamy ją do miski. Wkruszamy do niej drożdże, dodajemy odrobinę cukru i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie wsypujemy obie mąki, sól, wlewamy wodę oraz olej. Wsypujemy także sezam jasny i czarny oraz siemię lniane. Mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy sprężyste ciasto i odstawiamy je na godzinę do wyrośnięcia.
Do piekarnika wkładamy żeliwny garnek i rozgrzewamy do 200 st. C. Na stolnicę wysypujemy mąkę, wykładamy ciasto i formujemy kształtny bochenek. Wierzch smarujemy wodą, posypujemy czarnuszką. Garnek smarujemy olejem ryżowym i przekładamy do niego ciasto. Przykrywamy i przez pół godziny pieczemy nadal w temperaturze 200 st. C. Potem zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy przez kolejne 30 minut. Po upieczeniu studzimy.