Chleb z garnka na maślance Ewy Wachowicz. Nie potrzebujesz zakwasu, a i tak wyjdzie pyszny

Macie ochotę na domowy chleb, ale cierpliwość nie jest waszą najmocniejszą cechą? Polecamy dziś przepis Ewy Wachowicz na chleb z garnka na maślance. Jak go zrobić? Bardzo łatwo. Potrzebne drożdże i maślanka.

Więcej przepisów na pyszne dania znajdziesz na naszej stronie głównej

Domowy chleb to prawdziwy przysmak i ogromna satysfakcja z wykonanej pracy. Macie obawy, że zakwas nie wyjdzie albo kiepsko wyrośnie? Wypróbujcie recepturę Ewy Wachowicz. Jej chleb robi się na maślance, a ciasto wyrasta na drożdżach, które nie dominują w smaku. Sprawdźcie, jak go upiec.

Chleb z garnka na maślance - przepis

Przepis pochodzi ze strony Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 600 g mąki orkiszowej jasnej,
  • 200 g mąki żytniej razowej typ 2000,
  • 500 g maślanki,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron,
  • 100 ml wody,
  • 2 łyżeczki soli,
  • sezam jasny i czarny,
  • czarnuszka,
  • siemię lniane,
  • olej ryżowy do natłuszczenia garnka (można użyć innego oleju roślinnego),
  • odrobina cukru
Zobacz wideo Chlebek dyniowy. Prosty, szybki, a w smaku... Poezja!

Jak zrobić chleb z garnka na maślance?

Maślankę podgrzewamy w garnuszku, a potem przelewamy ją do miski. Wkruszamy do niej drożdże, dodajemy odrobinę cukru i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie wsypujemy obie mąki, sól, wlewamy wodę oraz olej. Wsypujemy także sezam jasny i czarny oraz siemię lniane. Mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy sprężyste ciasto i odstawiamy je na godzinę do wyrośnięcia.

Do piekarnika wkładamy żeliwny garnek i rozgrzewamy do 200 st. C. Na stolnicę wysypujemy mąkę, wykładamy ciasto i formujemy kształtny bochenek. Wierzch smarujemy wodą, posypujemy czarnuszką. Garnek smarujemy olejem ryżowym i przekładamy do niego ciasto. Przykrywamy i przez pół godziny pieczemy nadal w temperaturze 200 st. C. Potem zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy przez kolejne 30 minut. Po upieczeniu studzimy. 

 
Więcej o:
Copyright © Agora SA