Więcej przepisów na ciasta znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Ciasto bez pieczenia to równie pyszne rozwiązanie, co tradycyjny wypiek. Jeśli szykujesz się na Sylwestra i nie wiesz co zanieść - służymy pomocą. Sprawdź przepis na doskonałe kokosowe ciasto, które zrobisz bez piekarnika.
Składniki:
Do szklanki wsypujemy budynie i wlewamy zimne mleko, mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy w dużym garnku z dodatkiem cukru. Gdy się zagotuje, cały czas mieszając, dodajemy rozrobiony budyń. Mieszamy, aż masa zgęstnieje i znikną wszystkie grudy. Budyń odstawiamy do wystudzenia.
Masło lub margarynę miksujemy, powoli dolewamy przestudzony budyń. Wszystko łączymy, mieszając na wolnych obrotach miksera, na koniec dodajemy też ok. 2/3 przygotowanej ilości wiórków kokosowych.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej krakersy. Na to kładziemy pierwszą warstwę masy budyniowej. Układamy kolejną warstwę ciasteczek i smarujemy budyniem - postępujemy tak do wykończenia wszystkich składników. Powinny powstać 3 lub 4 piętra, w zależności od wielkości waszej blachy. Na wierzchu powinna być warstwa masy budyniowej. Posypujemy ją dodatkową porcją wiórków oraz płatków migdałowych, można też nimi obsypać boki ciasta.
Ciasto kokosowe wkładamy do lodówki i chłodzimy przez co najmniej 3-4 godziny przed podaniem. Jeśli macie ochotę na owocowy akcent w cieście, udekorujcie pokrojone kawałki wiśniami (rozmrożonymi lub z kompotu) lub małą porcją dżemu z wiśni, aronii czy żurawiny.