Więcej przepisów na naleśniki znajdziesz na Gazeta.pl.
Ciasto na naleśniki ma pewną ustaloną listę składników. Większość z nas zwykle ściśle się jej trzyma i nie ma w tym absolutnie nic złego. W końcu skoro coś zawsze się udaje, to po co kombinować, zmieniać i ryzykować, że tym razem nie wyjdzie? Czasem jednak warto zaszaleć. Szczególnie, jeśli możemy skorzystać z przepisu przygotowanego przez znanego szefa kuchni - wtedy raczej nie grozi nam, że dana potrawa będzie do niczego.
Takim przepisem, który może zaintrygować naleśnikowych amatorów, jest przepis na naleśniki według francuskiego szefa kuchni Michela Roux. Zmarł w marcu 2020 roku, ale pozostawił po sobie niezwykłą kulinarną spuściznę. Wydał między innymi książkę "Eggs" ("Jajka") ze 130 prostymi przepisami kulinarnymi na potrawy z tym składnikiem. Wśród nich jest m.in. świetny przepis na naleśniki, do których Michel Roux dodawał nietypowy składnik.
Naleśniki na kremówce - przepis
Składniki:
To właśnie ten ostatni składnik nie jest standardowym składnikiem ciasta naleśnikowego. Jego dodatek sprawia, że naleśniki będą delikatniejsze.
Sposób przygotowania:
Do miski najpierw wsypujemy suche składniki. Dodajemy jajka, następnie stopniowo mleko i śmietanę, cały czas mieszając. Mieszamy wszystko razem, przykrywamy i odstawiamy na godzinę.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (np. olej lub masło klarowane). Ustawiamy ją na średnim ogniu i powoli wlewamy ciasto, które następnie cienko rozsmarowujemy. Smażymy do momentu, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, a ciasto się zarumieni. Przewracamy na drugą stronę i smażymy przez około pół minuty. Usmażone naleśniki przekładamy na talerz i podajemy z ulubionymi dodatkami.