Genialny przepis na naleśniki. Francuski szef kuchni dodawał do ciasta nietypowy składnik

Naleśniki można jeść o każdej porze dnia. Są świetnym pomysłem zarówno na śniadanie, jak i obiad czy kolację. Zwykle robimy je na oko, mając lata praktyki, wiemy, ile czego trzeba dodać, żeby ciasto wyszło odpowiednie. Ale czasem przyzwyczajenia warto zmienić i spróbować czegoś nowego...

Więcej przepisów na naleśniki znajdziesz na Gazeta.pl.

Ciasto na naleśniki ma pewną ustaloną listę składników. Większość z nas zwykle ściśle się jej trzyma i nie ma w tym absolutnie nic złego. W końcu skoro coś zawsze się udaje, to po co kombinować, zmieniać i ryzykować, że tym razem nie wyjdzie? Czasem jednak warto zaszaleć. Szczególnie, jeśli możemy skorzystać z przepisu przygotowanego przez znanego szefa kuchni - wtedy raczej nie grozi nam, że dana potrawa będzie do niczego.

Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem

Naleśniki na kremówce Michela Roux

Takim przepisem, który może zaintrygować naleśnikowych amatorów, jest przepis na naleśniki według francuskiego szefa kuchni Michela Roux. Zmarł w marcu 2020 roku, ale pozostawił po sobie niezwykłą kulinarną spuściznę. Wydał między innymi książkę "Eggs" ("Jajka") ze 130 prostymi przepisami kulinarnymi na potrawy z tym składnikiem. Wśród nich jest m.in. świetny przepis na naleśniki, do których Michel Roux dodawał nietypowy składnik.

Naleśniki na kremówce - przepis

Składniki:

  • 2 jajka
  • 125 g mąki pszennej
  • 15 g cukru do wypieków
  • 325 ml mleka
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • 100 ml śmietany kremówki

To właśnie ten ostatni składnik nie jest standardowym składnikiem ciasta naleśnikowego. Jego dodatek sprawia, że naleśniki będą delikatniejsze.

Sposób przygotowania:

Do miski najpierw wsypujemy suche składniki. Dodajemy jajka, następnie stopniowo mleko i śmietanę, cały czas mieszając. Mieszamy wszystko razem, przykrywamy i odstawiamy na godzinę. 

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (np. olej lub masło klarowane). Ustawiamy ją na średnim ogniu i powoli wlewamy ciasto, które następnie cienko rozsmarowujemy. Smażymy do momentu, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, a ciasto się zarumieni. Przewracamy na drugą stronę i smażymy przez około pół minuty. Usmażone naleśniki przekładamy na talerz i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.