Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Pankejki to świetny pomysł na pyszne śniadanie lub słodki podwieczorek, nie tylko dla najmłodszych. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie moment, a smak zachwyci każdego niejadka. Co zrobić, by amerykańskie pancakes w twojej kuchni smakowały wybornie? Dodaj łyżkę kakao.
Beza - przepis, który powinien znać każdy. Bez jakiego składnika się nie uda?
Pankejki - przepis:
Składniki:
- 150 g maki pszennej (typ 450 lub 500)
- 200 ml mleka
- 2 średnie jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- płaska łyżka kakao
Pankejki - sposób wykonania:
- Do miski wlej mleko, olej, wbij jajka i wymieszaj.
- Następnie dodaj przesianą mąkę i resztę "suchych" składników i za pomocą miksera wszystko połącz na jednolitą masę.
- Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na 15 minut.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wykładaj porcje ciasta łyżką. Smaż z obu stron ok. 3 minut na średnim ogniu.
Tiramisu - przepis na deser, który rozpływa się w ustach. Ważna jest kawa, ale nie tylko
Tak przygotowane pankejki świetnie smakują z bitą śmietaną i owocami. Może zrobisz pancakes w weekend na śniadanie?