Pankejki - przepis najprostszy na świecie. Dodaj kakao i zakochaj się w tym smaku

Pankejki to pyszne puchate naleśniki, które przywędrowały do nas zza oceanu. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli, a najpyszniejsze są z owocami lub z syropem klonowym. Jak zrobić pyszne pancakes? Dodaj łyżkę kakao - w takiej wersji przypadną do gustu każdemu, kto ich spróbuje.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Pankejki to świetny pomysł na pyszne śniadanie lub słodki podwieczorek, nie tylko dla najmłodszych. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie moment, a smak zachwyci każdego niejadka. Co zrobić, by amerykańskie pancakes w twojej kuchni smakowały wybornie? Dodaj łyżkę kakao.

Pankejki - przepis:

Składniki:

  • 150 g maki pszennej (typ 450 lub 500)
  • 200 ml mleka
  • 2 średnie jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • płaska łyżka kakao

Pankejki - sposób wykonania:

  1. Do miski wlej mleko, olej, wbij jajka i wymieszaj.
  2. Następnie dodaj przesianą mąkę i resztę "suchych" składników i za pomocą miksera wszystko połącz na jednolitą masę. 
  3. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na 15 minut.
  4. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wykładaj porcje ciasta łyżką. Smaż z obu stron ok. 3 minut na średnim ogniu. 

Tak przygotowane pankejki świetnie smakują z bitą śmietaną i owocami. Może zrobisz pancakes w weekend na śniadanie?

Zobacz wideo
Więcej o: