Pankejki - przepis najprostszy na świecie. Dodaj kakao i zakochaj się w tym smaku
Pankejki - przepis najprostszy na świecie. Dodaj kakao i zakochaj się w tym smaku
REKLAMA
aszu
Pankejki to pyszne puchate naleśniki, które przywędrowały do nas zza oceanu. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli, a najpyszniejsze są z owocami lub z syropem klonowym. Jak zrobić pyszne pancakes? Dodaj łyżkę kakao - w takiej wersji przypadną do gustu każdemu, kto ich spróbuje.
Pankejki to świetny pomysł na pyszne śniadanie lub słodki podwieczorek, nie tylko dla najmłodszych. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie moment, a smak zachwyci każdego niejadka. Co zrobić, by amerykańskie pancakes w twojej kuchni smakowały wybornie? Dodaj łyżkę kakao.
Pankejki - przepis:
Składniki:
150 g maki pszennej (typ 450 lub 500)
200 ml mleka
2 średnie jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
płaska łyżka kakao
Pankejki - sposób wykonania:
Do miski wlej mleko, olej, wbij jajka i wymieszaj.
Następnie dodaj przesianą mąkę i resztę "suchych" składników i za pomocą miksera wszystko połącz na jednolitą masę.
Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na 15 minut.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wykładaj porcje ciasta łyżką. Smaż z obu stron ok. 3 minut na średnim ogniu.
Tak przygotowane pankejki świetnie smakują z bitą śmietaną i owocami. Może zrobisz pancakes w weekend na śniadanie?