Tiramisu - prosty przepis na pyszny deser, który nie ma sobie równych. Spróbuj i poczuj się jak we Włoszech

Najlepszy włoski deser? Oczywiście tiramisu! Tego smaku nie da się zapomnieć, a nasz przepis na tiramisu to rozkosz w każdym kęsie. Jak zrobić ten pyszny deser, żeby smakował jak w kameralnej włoskiej cukierni? Nic prostszego, wystarczy pamiętać o intensywnym espresso.

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów na wspaniałe desery, zajrzyj na naszą stronę główną Gazeta.pl

Pyszne i proste tiramisu to deser idealny na każdą okazję, a zbliżający się tłusty czwartek to świetny moment, by wypróbować tradycyjny przepis na to niebanalne ciasto. Jak zatem zabrać się za jego wykonanie? Z naszym przepisem na ten prosty deser poradzi sobie każdy. Efekt jak z włoskiej cukierni murowany, każdy Włoch na pewno to przyzna, gdy spróbuje twojego tiramisu.

Pyszne gofry budyniowePrzepis na gofry? Dodaj do ciasta ten składnik i zobacz, jak pyszne mogą być

Tiramisu - przepis:

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone
  • ok. 300 g biszkoptów (najlepiej podłużnych)
  • 350 ml mocnego espresso
  • 2 całe jajka 
  • 2 żółtka
  • 30 ml likieru Amaretto albo Maraschino
  • ok. 70 g cukru pudru
  • 3 łyżki kakao

Tiramisu - sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie tiramisu zacznij od zaparzenia espresso. Dodaj 30 ml likieru i pozostaw do ostudzenia.
  2. Do miski przełóż 4 żółtka i dodaj cukier puder. Za pomocą miksera ubij je na puszysty kogel-mogel i porcjami dodawaj serek mascarpone, cały czas miksując, aż uzyskasz gładką i jednolitą masę.
  3. 2 białka ubij na sztywno i szpatułką delikatnie połącz je z powstałym kremem. Rób to ostrożnie, by piana nie opadła.
  4. Zaparzoną kawę przelej do płaskiego naczynia lub talerza. Przygotuj formę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Połowę podłużnych biszkoptów zamocz w kawie i układaj ciasno jeden obok drugiego. Na warstwę biszkoptów wyłóż połowę kremu. Drugą część biszkoptów także zamocz w kawie i ułóż na kremie. Na biszkopty połóż resztę kremowej masy i wierzch posyp proszkiem kakaowym.
  5. Gotowe tiramisu przełóż na kilka godzin w chłodne miejsce, by stężało.

Najlepszy włoski makaron czyli spaghetti alla carbonaraSpaghetti carbonara, czyli najlepszy makaron w 15 minut. Będzie idealny bez śmietany

Ten deser to prawdziwe mistrzostwo smaku. Jeśli nie masz pomysłu co przygotować na tłusty czwartek lub po prostu masz ochotę na coś słodkiego, nasz przepis na tiramisu na pewno sprawdzi się idealnie. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: