Więcej rozgrzewających przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa meksykańska skutecznie podbija serca i podniebienia Polaków swoim smakiem. Jest łatwa w przygotowaniu i bardzo aromatyczna a kompozycja przypraw przenosi nas wprost na słoneczne ulice Meksyku. Jak przygotować tę rozgrzewającą zupę? Po pierwsze, mięso - Meksykanie lubią wołowinę, ale zupa meksykańska świetnie wyjdzie także z mieloną wieprzowiną. Zapraszamy do prostego przepisu.
Ten przepis na pulpety w sosie pokochasz. Jak zrobić aksamitny sos koperkowy?
Zupa meksykańska - przepis:
Składniki:
- 500 g mielonej wieprzowiny (lub mięsa wołowo - wieprzowego)
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1,5 litra warzywnego lub drobiowego bulionu
- 2 mniejsze cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- oliwa
- 1 ostra papryczka chili
- przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, oregano, słodka i ostra papryka.
Zupa meksykańska - sposób przygotowania:
- Przygotuj większy, najlepiej szeroki garnek. Rozgrzej w nim dwie łyżki oliwy i dodaj posiekane cebule. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażaj chwilę, aż czosnek uwolni swój aromat. Następnie dodaj drobno posiekaną papryczkę chili (usuń nasiona, jeśli nie chcesz, by twoja zupa była zbyt ostra)
- Do zeszklonej cebuli z czosnkiem i chili dodaj mielone mięso oraz dopraw przyprawami - łyżeczką słodkiej papryki, łyżeczką suszonego oregano, połową łyżeczki kminu rzymskiego oraz do smaku odrobiną ostrej papryczki. Zamieszaj całość dokładnie i poczekaj, aż mięso się podsmaży.
- Do podsmażonego mięsa wlej ok. 200 ml gorącego bulionu. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem około 20 minut.
- Fasolę i kukurydzę odcedź z zalewy i dodaj do garnka. Podobnie pomidory z puszki. Zamieszaj całość i dodaj pozostały bulion. Ponownie zamieszaj i gotuj zupę na średnim ogniu jeszcze przez pół godziny.
Jakiej mąki do pizzy użyć? Czy musi to być ta specjalna?
Gorącą zupę meksykańską podawaj ze startym serem oraz świeżą kolendrą. Ten smak to prawdziwe mistrzostwo, wypróbuj nasz przepis i przekonaj się sam. Smacznego!