Zupa meksykańska czyli polska wariacja na temat chili con carne. Spróbuj i pokochaj ten smak

Zupa meksykańska to wspaniałe i rozgrzewające danie, idealne na spotkania w rodzinnym gronie lub jako pożywna zupa po ciężkim dniu. Polskie chili con carne, bo tak często mówi się o zupie meksykańskiej, jest banalne w przygotowaniu i zachwyca swoim smakiem, a najważniejsze jest oczywiście mięso. Jak przygotować to pyszne danie?

Więcej rozgrzewających przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa meksykańska skutecznie podbija serca i podniebienia Polaków swoim smakiem. Jest łatwa w przygotowaniu i bardzo aromatyczna a kompozycja przypraw przenosi nas wprost na słoneczne ulice Meksyku. Jak przygotować tę rozgrzewającą zupę? Po pierwsze, mięso - Meksykanie lubią wołowinę, ale zupa meksykańska świetnie wyjdzie także z mieloną wieprzowiną. Zapraszamy do prostego przepisu.

Zupa meksykańska - przepis:

Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny (lub  mięsa wołowo - wieprzowego)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1,5 litra warzywnego lub drobiowego bulionu
  • 2 mniejsze cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 1 ostra papryczka chili
  • przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, oregano, słodka i ostra papryka.

Zupa meksykańska - sposób przygotowania:

  1. Przygotuj większy, najlepiej szeroki garnek. Rozgrzej w nim dwie łyżki oliwy i dodaj posiekane cebule. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażaj chwilę, aż czosnek uwolni swój aromat. Następnie dodaj drobno posiekaną papryczkę chili (usuń nasiona, jeśli nie chcesz, by twoja zupa była zbyt ostra)
  2. Do zeszklonej cebuli z czosnkiem i chili dodaj mielone mięso oraz dopraw przyprawami - łyżeczką słodkiej papryki, łyżeczką suszonego oregano, połową łyżeczki kminu rzymskiego oraz do smaku odrobiną ostrej papryczki. Zamieszaj całość dokładnie i poczekaj, aż mięso się podsmaży.
  3. Do podsmażonego mięsa wlej ok. 200 ml gorącego bulionu. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem około 20 minut.
  4. Fasolę i kukurydzę odcedź z zalewy i dodaj do garnka. Podobnie pomidory z puszki. Zamieszaj całość i dodaj pozostały bulion. Ponownie zamieszaj i gotuj zupę na średnim ogniu jeszcze przez pół godziny.

Gorącą zupę meksykańską podawaj ze startym serem oraz świeżą kolendrą. Ten smak to prawdziwe mistrzostwo, wypróbuj nasz przepis i przekonaj się sam. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.