Przepis na minipączki. Idealne słodkości na karnawałowe spotkania

Uwielbiamy pączki, a okres karnawału i tłusty czwartek to czas, kiedy przygotowujemy specjalne wypieki. Przedstawiamy prosty przepis idealny na imprezy domowe w karnawale i nie tylko. Minipączki to łatwiejsza wersja klasycznych pączków. Są mniejsze od tradycyjnych, a do tego lekkie i puszyste.

Najlepszy przepis na domowe minipączki, które przygotujecie szybko na karnawałowe spotkanie. Pączki są uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Jeśli chcesz, aby minipączki nie były suche, wystarczy nie podsypywać za mocno ciasta. Formowanie tych słodkości to po prostu chwila. Szybciej się smażą, a wychodzą miękkie, puszyste i lekko wilgotne. Do pracy przyda się szklanka o małej średnicy lub okrągła foremka, dzięki której z łatwością wycinamy malutkie pączuszki.

Zobacz wideo Sprawdź koniecznie:

Składniki na pączki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych
  • 60 g cukru
  • 4 łyżki cieplej wody
  • 230 ml ciepłego mleka
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki alkoholu: rumu lub wódki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • lukier lub cukier puder do posypania pączków

Składniki na lukier cytrynowy:

  • 3 łyżki soku z cytryny 
  • 10 łyżek cukru pudru 

Wykonanie pączków:

1. Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Mleko i wodę lekko podgrzej, a masło rozpuść w rondelku na małej mocy palnika lub roztop je w mikrofalówce.

2. Do małej miseczki wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże suche lub świeże, łyżkę cukru. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min do podrośnięcia zaczynu.

3. Mąkę przesiewamy i dodajemy sól, cukier. Ciepłe mleko mieszamy z żółtkami i wlewamy do mąki razem wyrośniętym zaczynem, sokiem z cytryny, alkoholem. Wyrabiamy chwilę ciasto, następnie dodajemy roztopione masło (może być lekko ciepłe).

4. Ciasto wyrabiamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Ciasto może lekko kleić się do ręki i nie należy za dużo podsypywać do niego mąki. Następnie przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do podwojenia objętości.

5. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę lub czysty blat. Wałkujemy na grubość ok. 1-2 cm i wykrawamy mini pączki kieliszkiem lub foremką o średnicy 3-4 cm. Przekładamy na stolnicę podsypaną lekko mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia ok. 1 godzinę.

6. Olej rozgrzewamy do temp. 180°C (dobrze rozgrzany olej od razu zaczyna nam podnosić pączka i smażyć). Pączki na oleju układamy stroną, która jest wyrośnięta. Natomiast ta część pączka, która leżała na stolnicy będzie miała czas jeszcze lekko wyrosnąć. Smażymy na złoty kolor z obu stron i przekładamy na ręcznik kuchenny, aby odsączyć nadmiaru tłuszczu.

7. Pączków zaraz po upieczeniu nie kładziemy jednego na drugim, ponieważ są zbyt gorące i nie utrzymają swojego ciężaru. Po lekkim wystudzeniu pudrujemy lub polewamy lukrem.

Zobacz też:

Więcej o:
Copyright © Agora SA