Zupa pieczarkowa - przepis. Zapomnij o zabielaniu śmietaną, znamy lepszy sposób na idealną zupę

Zupa pieczarkowa to propozycja obiadowa, która chyba się nie nudzi. Pyszna, aromatyczna i kremowa zupa z pieczarek, regularnie zachwyca swoim smakiem nasze rodziny, a my wiemy co zrobić, by była jeszcze smaczniejsza. Do jej zabielenia użyj kremowych serków topionych - ten smak to bajka.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa pieczarkowa ma niezliczoną ilość fanów, co nie powinno dziwić, ze względu na jej smak i dowolność w formie podania. Pieczarkowa świetnie smakuje z ziemniakami, z makaronem lub formie aksamitnej zupy krem. Dziś mamy dla was bardzo prosty przepis na zupę pieczarkową, którą zabielisz kremowym serkiem topionym. Uważam, że taka pieczarkowa smakuje zdecydowanie lepiej, niż ta ze śmietanką. Zrób i przekonaj się sam.

Zupa pieczarkowa - przepis:

Składniki:

  • ok. 300-400 g pieczarek
  • 2 cebule
  • ok. 1,5 l delikatnego, drobiowego bulionu (możesz również użyć bulionu warzywnego, lub rosołu)
  • 1 średnia marchewka
  • 200 g topionego, kremowego serka bez dodatków
  • masło
  • natka pietruszki 
  • do podania ulubiony makaron (polecam nitki)

Zupa pieczarkowa - sposób wykonania:

  1. Najpierw zajmij się pieczarkami. Większe z nich obierz, małe natomiast dokładnie opłucz pod zimną wodą i pokrój w kostkę lub plastry. Cebule posiekaj w drobną kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce o grubszych oczkach.
  2. Przygotuj szerszy garnek i rozgrzej w nim słuszną łyżkę masła. Zeszklij na nim posiekana cebulę, następnie dodaj pieczarki. Podsmażaj całość, aż z pieczarek odparuje płyn, wtedy delikatnie je posól. 
  3. Zawartość garnka zalej gorącym bulionem i dodaj startą marchewkę. Całość gotuj przez 15-20 minut. Następnie odlej do rondelka trochę gorącego wywaru i rozpuść w nim serki topione, możesz użyć do tego miksera. Następnie wlej roztopione serki do zupy i gotuj jeszcze 5 minut na średnim ogniu. Na koniec dopraw zupę do smaku solą i pieprzem.
  4. Gorącą zupę pieczarkową podawaj z makaronem lub grzankami, posypaną natką pietruszki.

Kilka prostych kroków i przepyszna zupa gotowa. Przygotuj ją dziś na obiad, a twoja rodzina chętnie poprosi o dokładkę. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA