Międzynarodowy dzień pizzy. Sekret idealnego ciasta tkwi w odpowiedniej mące

Doskonała pizza to nie tylko dobrej jakości składniki i aromatyczny sos ze słodkich pomidorów. Serce tego dania stanowi odpowiednie ciasto, które pozwoli nam uzyskać cienki placek z chrupiącymi rantami. Podpowiadamy, jak przyrządzić je w domu.

Więcej porad z okazji międzynarodowego dnia pizzy znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Choć w domowych warunkach trudno uzyskać pizzę jak z prawdziwej włoskiej restauracji (wszystko ze względu na stosunkowo niską temperaturę w naszych piekarnikach), istnieje kilka sztuczek, które przybliżą nas do ideału. Jedną z nich jest wybór odpowiedniej mąki. Sięgnijmy po typ 00. W ten sposób oznacza się pszenną, bardzo drobno zmieloną mąkę. Zawiera ona więcej glutenu niż standardowa, a dzięki temu nasze ciasto będzie bardzo elastyczne i wdzięczne w wyrabianiu. 

Ciasto na pizzę. Składniki na dwa placki

  • 2,5 szklanki mąki 00,
  • 160 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżki oliwy,
  • płaska łyżeczka suchych drożdży,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka cukru. 

Sposób przygotowania

1. Do dużej miski przesiej mąkę. Wymieszaj drewnianą łyżką z solą i cukrem. Następnie dodaj drożdże i wodę. Od tej chwili wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakami przez minimum 10 minut. Nie próbuj skrócić tego punktu. Długie wyrabianie ciasta jest w przypadku pizzy bardzo istotne,

2. Kiedy wszystkie składniki połączą się a ciasto będzie elastyczne i miękkie, uformuj z niego kulę. Zostaw w misce, przykryj ściereczkę i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny,

3. Po upływie tego czasu, wyjmij ciasto na blat i szybko wyrabiaj jeszcze przez chwilę. Następnie uformuj kulę i odstaw do ponownego wyrośnięcia na pół godziny,

4. Kulę podziel na dwie części. Jeśli potrafisz - ręcznie uformuj placek rozciągając go na blacie. Jeśli jesteś początkujący, użyj wałka,

5. Ustaw piekarnik na maksymalną temperaturę (minimum 250 st. C. w trybie góra-dół),

6. Placki przełóż na blaszkę lub rozgrzany wcześniej kamień, wysmaruj je sosem i nałóż ulubione składniki,

7. Pizzę piecz przez 10-15 minut w zależności od grubości ciasta. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.