Więcej porad z okazji międzynarodowego dnia pizzy znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Choć w domowych warunkach trudno uzyskać pizzę jak z prawdziwej włoskiej restauracji (wszystko ze względu na stosunkowo niską temperaturę w naszych piekarnikach), istnieje kilka sztuczek, które przybliżą nas do ideału. Jedną z nich jest wybór odpowiedniej mąki. Sięgnijmy po typ 00. W ten sposób oznacza się pszenną, bardzo drobno zmieloną mąkę. Zawiera ona więcej glutenu niż standardowa, a dzięki temu nasze ciasto będzie bardzo elastyczne i wdzięczne w wyrabianiu.
1. Do dużej miski przesiej mąkę. Wymieszaj drewnianą łyżką z solą i cukrem. Następnie dodaj drożdże i wodę. Od tej chwili wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakami przez minimum 10 minut. Nie próbuj skrócić tego punktu. Długie wyrabianie ciasta jest w przypadku pizzy bardzo istotne,
2. Kiedy wszystkie składniki połączą się a ciasto będzie elastyczne i miękkie, uformuj z niego kulę. Zostaw w misce, przykryj ściereczkę i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny,
3. Po upływie tego czasu, wyjmij ciasto na blat i szybko wyrabiaj jeszcze przez chwilę. Następnie uformuj kulę i odstaw do ponownego wyrośnięcia na pół godziny,
4. Kulę podziel na dwie części. Jeśli potrafisz - ręcznie uformuj placek rozciągając go na blacie. Jeśli jesteś początkujący, użyj wałka,
5. Ustaw piekarnik na maksymalną temperaturę (minimum 250 st. C. w trybie góra-dół),
6. Placki przełóż na blaszkę lub rozgrzany wcześniej kamień, wysmaruj je sosem i nałóż ulubione składniki,
7. Pizzę piecz przez 10-15 minut w zależności od grubości ciasta.