Zupa grochowa - przepis idealny na zimowe chłody. Odpowiednie mięso to podstawa smaku

Zupa grochowa to jedno z tych dań, które przenoszą nas w czasy dzieciństwa, kiedy mistrzem smaku była mama albo babcia. Dziś mamy dla was prosty przepis na grochówkę, która smakuje, jak ta przed laty u babci. Najważniejsze jest mięso - najlepsza zupa grochowa wyjdzie na wędzonce.

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa grochowa to klasyka kuchni domowej, uwielbiają ją zarówno starsi jak i młodsi smakosze, jednym grochówka kojarzy się z przyjemnymi czasami dzieciństwa, innym - z wojskiem. Jedni lubią grochówkę taką, że "łyżka stoi", inni z kolei wolą rzadszą wersję tej smacznej zupy. Jedno jest pewne - trudno znaleźć lepszą zupę na pochmurne, zimowe dni, niż grochówka. Dziś mamy dla was prosty, tradycyjny przepis na grochówkę gotowaną na wędzonce, a dokładnie na trzech rodzajach wędzonki. To prawdziwie królewska zupa, koniecznie musisz ją ugotować. Dziś namocz groch, jutro ciesz się fantastyczną zupą.

Zupa grochowa - przepis:

Składniki:

  • 0,5 kg wędzonych żeberek 
  • 150 g wędzonej kiełbasy
  • 100 g wędzonego boczku
  • 0,5 kg żółtego grochu
  • włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 por, 2 cebule
  • 400 g ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek

Grochówka - sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie grochówki zacznij dzień wcześniej od namoczenia grochu. Mocz go w ziemnej wodzie, najlepiej przez całą noc. Następnego dnia, odcedź groch i przepłucz go pod zimną wodą. Następnie przełóż go do garnka i zalej wodą tak, by woda sięgała ok. 3-4 cm ponad poziom grochu. Gotuj groch na wolnym ogniu do momentu, aż będzie miękki.
  2. Kiedy Groch się gotuje, zajmij się wywarem. Wędzone żeberka podziel na mniejsze części i zalej je wodą. Zagotuj, zbierz szumowiny i dodaj kilka kulek ziela angielskiego, kilka listków laurowych, szczyptę soli. Obrane i pokrojone warzywa dodaj do wywaru i całość gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez godzinę. Po tym czasie mięso powinno oddać do wywaru cały swój smak.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do gotującej się zupy. Kiedy nieco zmiękną, dodaj ugotowany groch i dalej gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  4. Wędzony boczek pokrój w kostkę i na zimnej patelni wytop z niego tłuszcz. Kiedy Zacznie się smażyć, dodaj posiekaną cebulę. Podsmażaj chwilę, aż boczek się przyrumieni, a cebula się zeszkli. Zawartość patelni dodaj do zupy. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną kiełbasę, dodaj do niej czosnek przeciśnięty przez praskę. Kiedy kiełbasa się podsmaży, dodaj łyżkę majeranku i jeszcze chwilę całość podsmażaj, by majeranek uwolnił swój aromat. Zawartość patelni dodaj do zupy.
  5. Pod koniec gotowania dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.

Zupa grochowa to prawdziwy klasyk, a tak przygotowana smakuje naprawdę wybornie. Zapamiętaj ten przepis na zupę grochową, naprawdę warto go wypróbować. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA