Focaccia - przepis na przysmak prosto z Włoch. Dwa dodatki zaczarują to danie
Link został skopiowany
Focaccia - przepis na przysmak prosto z Włoch. Dwa dodatki zaczarują to danie
REKLAMA
aszu
Focaccia, czyli płaski chlebek zrobiony z ciasta na pizzę to klasyka włoskiej kuchni. Prosta w wykonaniu i niezwykła w smaku focaccia to idealny pomysł na wieczorną przekąskę lub samodzielne danie. Przepis jest bardzo prosty, a najlepsza focaccia to ta oliwkami i pomidorami.
Murilo Mazzo /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na smaczne przekąski znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Wszyscy kochamy pizzę i nie ma co nad tym dyskutować. Skoro zatem wszyscy kochamy pizzę, to z pewnością pokochamy też focaccię. Ten płaski chlebek zrobiony z ciasta na pizzę to przekąska niemal idealna. Focaccię możesz podać z różnymi dodatkami, my dziś mamy przepis na focaccię z dodatkiem oliwek i pomidorów - ten smak to istota włoskiej kuchni.
Focaccia - przepis:
Składniki:
250 g mąki pszennej (typ '0' sprawdzi się idealnie)
10 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody
1 łyżeczka soli
garść oliwek
2 pomidory
gruboziarnista sól oraz ulubione zioła (oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn)
oliwa z oliwek
Focaccia - sposób wykonania:
Zacznij od rozczynu. Przygotuj wysoki kubek i wkrusz do niego drożdże. Dodaj płaską łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki oraz ok.60 ml ciepłej wody. Całość wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn zaczął pracować i zwiększył swoją objętość.
Przygotuj większą miskę i przesiej do niej mąkę i sól. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek i ostrożnie wlej rozczyn oraz pozostałą wodę. Zacznij wyrabiać ciasto, najpierw połącz składniki drewnianą łyżką, następnie zagniataj ciasto dłońmi. Kiedy ciasto na focaccię jest już gładkie i elastyczne, uformuj je w kształt kuli i przykryj miskę ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce, by ciasto wyrosło.
Wyrośnięte ciasto połóż na stolnicy oprószonej mąką, chwilę jeszcze wyrabiaj, następnie rozwałkuj je na ok. 30 cm placek. Przełóż go na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem, i przykryj ciasto ściereczką. Ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na 1,5 godziny.
Wyrośniętą focaccię obsyp gruboziarnistą solą, połóż na niej przekrojone na pół oliwki oraz plastry pomidorów. Dodaj ulubione zioła i skrop całość oliwą z oliwek. Focaccię piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 20 minut.
Tak przygotowana focaccia to niebo w gębie. Podawaj ją solo, lub jako dodatek do zup krem. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na focaccię, naprawdę warto. Smacznego!