Szakszuka, czyli przepis na śniadanie idealne. Dodaj ten składnik, a będzie smaczniejsza

Szakszuka to świetny pomysł na szybkie śniadanie, które dodaje energii na cały dzień. Przepis jest banalny, a wykonanie pysznej szakszuki nie trwa dłużej niż 10 minut. Dodaj do swojego dania garść szpinaku i ciesz się prawdziwe królewskim śniadaniem.

Więcej inspiracji śniadaniowych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, warto więc zacząć swój dzień od pysznej szkaszuki. Szakszuka to nic innego jak smażone na patelni pomidory z dodatkami oraz jajkami. Przepis jest naprawdę banalny a szakszuka chyba nie może nie wyjść. Dziś mamy dla ciebie wspaniały przepis na szakszukę ze szpinakiem - po takim śniadaniu można podbijać świat.

Szakszuka - przepis:

Składniki:

  • 2-3 świeże pomidory (jeśli nie masz, możesz użyć także gotowych pomidorów z puszki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 cebuli
  • garść szpinaku
  • 2-3 jajka
  • sól, pieprz, oregano, ulubione zioła
  • olej lub masło do smażenia

Szakszuka - sposób wykonania:

  1. Pomidory pokrój w kostkę, usuwając przy tym gniazda nasienne. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła lub dwie łyżki oleju i dodaj cebulę oraz czosnek. Chwilkę podsmaż, następnie dodaj garść szpinaku i pokrojone pomidory. Zamieszaj całość i smaż na dość sporym ogniu przez ok.5 minut już bez mieszania, by pomidory nie straciły swojej struktury. Dopraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. 
  3. Kiedy woda z pomidorów już nieco odparuje, wbij jajka i przykryj patelnię pokrywką. Smaż do momentu, aż białka się zetną. Gorąca szakszuka najlepiej smakuje delikatnie posypana parmezanem, podana w towarzystwie świeżej bagietki.

Takie śniadanie to prawdziwa bomba energetyczna. Wypróbuj nasz przepis na szybkie śniadanie i przekonaj się, że  szakszuka to strzał w 10!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.