Ocet jabłkowy - przepis na produkt tysiąca zadań. Wystarczą trzy składniki

Ocet jabłkowy ma całe mnóstwo zastosowań, nie tylko w kuchni, ale także podczas sprzątania, polecają go także dietetycy oraz kosmetolodzy. Przepis na ocet jabłkowy jest banalny, bardzo tani oraz całkowicie naturalny. Jeśli cenisz sobie naturę w domu, koniecznie wypróbuj ten przepis na wielozadaniowy ocet jabłkowy.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Samodzielnie wykonany ocet jabłkowy nie będzie cię kosztował więcej niż 5 zł, a jego wielofunkcyjność jest bezcenna. Dziś mamy dla ciebie prosty przepis na ocet jabłkowy, który zawiera jedynie trzy składniki - jabłka, cukier i wodę. Warto wypróbować tę recepturę, na pewno nie będziesz żałować, a także przepłacać.

NaleśnikiNaleśniki, jakich jeszcze nie jadłeś. Dolej jeden składnik, a będą cienkie i elastyczne

Ocet jabłkowy - przepis:

Składniki:

  • 1 kg jabłek z pewnego źródła (nie powinny być pryskane)
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 l przefiltrowanej wody

Ocet jabłkowy - jak go zrobić?

  1. Przygotuj większy słoik. Dokładnie go wyparz i osusz, by w żadnym miejscu nie zebrała się wilgoć.
  2. Jabłka umyj pod bieżącą wodą, następnie pokrój na ćwiartki. Nie obieraj ich i pozostaw gniazda nasienne.
  3. Przygotuj roztwór. Do naczynia wlej 1,5 l wody i wsyp cukier. Całość dokładnie wymieszaj, by cukier się rozpuścił.
  4. Jabłka przełóż do czystego słoika i zalej je wodą z cukrem. Jabłka powinny być w całości zanurzone w roztworze.
  5. Słoik szczelnie przykryj ściereczką lub gęstą gazą, użyj do tego celu sznurka lub gumki recepturki. Słoik odstaw w ciemne i chłodne miejsce. Fermentacja octu jabłkowego zaczyna się po ok. 5 tygodniach. Do tego czasu codziennie przemieszaj ocet czystą łyżką. Kiedy na powierzchni zacznie pojawiać się jasna warstwa przypominająca galaretę, nie usuwaj jej ani nie mieszaj już. To znak, że zaczyna zachodzić fermentacja octowa.
  6. Po upływie 4-6 tygodni usuń z powierzchni słoika białą warstwę i przecedź ocet przez sito i przelej do butelek. Butelki trzymaj szczelnie zamknięte w ciemnym miejscu przez kolejnych 5 tygodni. Po upływie tego czasu powąchaj ocet - jeśli wyczuwasz zapach drożdży lub alkoholu, pozostaw płyn do dojrzewania na jeszcze 2 tygodnie. Gotowy ocet jabłkowy przechowuj w szafce kuchennej bez obawy, że się zepsuje.

Szybkie ciasto bez pieczeniaTo szybkie ciasto bez pieczenia zrobisz w 30 minut!

Ocet jabłkowy robi się bardzo prosto, chociaż wymaga to czasu. Warto jednak zrobić samodzielnie ten produkt i być pewnym, że mamy w swojej kuchni w 100% naturalny ocet.

Zobacz wideo
Więcej o: