Nietypowy przepis na lukier do pączków. Zapomnij o białku jaja

Jak zrobić dobry lukier do pączków? W tradycyjnym przepisie bardzo często korzysta się z białka jaja. My mamy dla was inną propozycję - zróbcie w wersji wegańskiej. Sprawdźcie prosty przepis.

Więcej przepisów na tłusty czwartek znajdziesz na naszej stronie głównej

Przygotowujecie domowe pączki? Najlepszym wykończeniem do niego będzie samodzielnie przygotowany lukier. Dziś mamy dla was przepis, który na pewno przypadnie do gustu weganom oraz innym osobom, które nie spożywają jajek. Jest też bardzo dobry dla alergików! Sprawdźcie, jak zrobić pyszny lukier bez białek jaj.

Aquafaba - co to takiego?

Do przygotowania lukru będziecie potrzebowali aquafaby. Pod tą nazwą kryje się nic innego, jak woda, pozostająca po ugotowaniu ciecierzycy, która zawiera sporo białka. Jeśli kupujecie cieciorkę w słoiczku, możecie użyć gęstego płynu, który zwykle odlewa się przed użyciem.

Lukier bez białek - przepis

Składniki:

  • 200 g cukru pudru,
  • 50 g aquafaby,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Jak zrobić lukier bez białek?

Zobacz wideo Galaktyczne Donaty

To bardzo proste! Cukier puder, aquafabę oraz sok z cytryny umieszczamy w miseczce. Przez kilka minut mieszamy składniki trzepaczką lub miksujemy - ale bez ubijania. W efekcie powinniśmy otrzymać biały, dosyć gęsty i lśniący płyn. Tak przygotowanym lukrem polewamy pączki oraz inne domowe wypieki. Odkładamy je na kilkadziesiąt minut, aby lukier dobrze zastygł przed spożyciem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA