Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zbliża się ulubiony dzień wszystkich łasuchów, czyli tłusty czwartek 2022. W tym roku przypada on bowiem na 24 lutego. Coraz więcej osób decyduje się na przygotowanie pączków samodzielnie. Dla tych, którzy poszukują alternatywy dla tradycyjnych pączków mamy smaczny i szybki przepis na pączki hiszpańskie.
Delikatne pączki z ciasta parzonego oblane lukrem nie tylko wyglądają obłędnie, ale i tak smakują. Ich nietypowy kształt sprawia, że ich nazwa w wielu regionach może się różnić. Najczęściej spotykaną są pączki hiszpańskie lub wiedeńskie. Wiele osób określa je także jako gniazdka, gniazda poznańskie, pączki poznańskie, a nawet wianuszki. Niezależnie od tego, jak je nazwiecie, możecie być pewni, że zakochacie się w tym przepisie.
Lukier:
Dodatkowo:
Ta ilość składników wystarczy na przygotowanie około 20 pączków hiszpańskich.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy do niej masło oraz sól i ustawiamy na średnią moc palnika. Czekamy do zagotowania się składników, a następnie wsypujemy do garnka całą mąkę i zaczynamy energicznie mieszać całość rózgą. Ciasto mieszamy do momentu połączenia na jednolitą masę, a dokłaniej kiedy zacznie odstawać od ścianek garnka. Wtedy zdejmujemy garnek z palnika i zostawiamy masę do wystudzenia.
Do wystudzonego ciasta dodajemy pojedynczo jajka, miksując je za każdym razem. Gdy składniki się połączą, przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie wyciętej gwiazdy, która nada charakterystyczny wygląd naszym pączkom.
W szerokim garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz do 180 stopni. W międzyczasie wycinamy z papieru do pieczenia 20 kwadratów, na które wyciskamy krążki ciasta. Wrzucamy je na rozgrzany olej papierem do góry. Po minucie zdejmujemy papier z góry i smażymy pączki jeszcze przez około 3 minuty. Po tym czasie przewracamy je na drugą stronę i również smażymy do 4 minut. Pączki wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej na ręcznik papierowy. Po wystygnięciu, polewamy je lukrem przygotowanym z wymieszanego cukru pudru, wody i soku z cytryny.