Przepis na szybkie pączki hiszpańskie na tłusty czwartek 2022. Potrzebujesz tylko czterech składników

Pączki wiedeńskie, hiszpańskie, gniazda poznańskie - nazw możemy napotkać wiele. Jest to nic innego jak pyszne pączki z ciasta parzonego. Ich przygotowanie nie zajmie wiele czasu, a ciasto można wykonać już z czterech składników. Sprawdzą się one zatem doskonale na tłusty czwartek 2022.

Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek

Zbliża się ulubiony dzień wszystkich łasuchów, czyli tłusty czwartek 2022. W tym roku przypada on bowiem na 24 lutego. Coraz więcej osób decyduje się na przygotowanie pączków samodzielnie. Dla tych, którzy poszukują alternatywy dla tradycyjnych pączków mamy smaczny i szybki przepis na pączki hiszpańskie. 

Szybkie ciasto bez pieczeniaTo szybkie ciasto bez pieczenia zrobisz w 30 minut!

Pączki hiszpańskie czy gniazda poznańskie? Nazwa pączków z ciasta parzonego może się różnić w zależności od regionu 

Delikatne pączki z ciasta parzonego oblane lukrem nie tylko wyglądają obłędnie, ale i tak smakują. Ich nietypowy kształt sprawia, że ich nazwa w wielu regionach może się różnić. Najczęściej spotykaną są pączki hiszpańskie lub wiedeńskie. Wiele osób określa je także jako gniazdka, gniazda poznańskie, pączki poznańskie, a nawet wianuszki. Niezależnie od tego, jak je nazwiecie, możecie być pewni, że zakochacie się w tym przepisie

Składniki potrzebne na szybkie pączki hiszpańskie

Ciasto: 

  • 250 ml wody,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 4 jajka,
  • szczypta soli. 

Lukier: 

  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • olej do smażenia 

Ta ilość składników wystarczy na przygotowanie około 20 pączków hiszpańskich. 

Tłusty czwartek 2021. Kiedy obchodzimy 'święto pączka'?Przepis na pulchne i delikatne pączki z ziemniakami

Przepis na szybkie pączki hiszpańskie. Wykonanie krok po kroku 

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy do niej masło oraz sól i ustawiamy na średnią moc palnika. Czekamy do zagotowania się składników, a następnie wsypujemy do garnka całą mąkę i zaczynamy energicznie mieszać całość rózgą. Ciasto mieszamy do momentu połączenia na jednolitą masę, a dokłaniej kiedy zacznie odstawać od ścianek garnka. Wtedy zdejmujemy garnek z palnika i zostawiamy masę do wystudzenia. 

Do wystudzonego ciasta dodajemy pojedynczo jajka, miksując je za każdym razem. Gdy składniki się połączą, przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie wyciętej gwiazdy, która nada charakterystyczny wygląd naszym pączkom

W szerokim garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz do 180 stopni. W międzyczasie wycinamy z papieru do pieczenia 20 kwadratów, na które wyciskamy krążki ciasta. Wrzucamy je na rozgrzany olej papierem do góry. Po minucie zdejmujemy papier z góry i smażymy pączki jeszcze przez około 3 minuty. Po tym czasie przewracamy je na drugą stronę i również smażymy do 4 minut. Pączki wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej na ręcznik papierowy. Po wystygnięciu, polewamy je lukrem przygotowanym z wymieszanego cukru pudru, wody i soku z cytryny. 

Więcej o: