Przepis na szybkie pączki hiszpańskie na tłusty czwartek 2022. Potrzebujesz tylko czterech składników

Pączki wiedeńskie, hiszpańskie, gniazda poznańskie - nazw możemy napotkać wiele. Jest to nic innego jak pyszne pączki z ciasta parzonego. Ich przygotowanie nie zajmie wiele czasu, a ciasto można wykonać już z czterech składników. Sprawdzą się one zatem doskonale na tłusty czwartek 2022.

Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek

Zbliża się ulubiony dzień wszystkich łasuchów, czyli tłusty czwartek 2022. W tym roku przypada on bowiem na 24 lutego. Coraz więcej osób decyduje się na przygotowanie pączków samodzielnie. Dla tych, którzy poszukują alternatywy dla tradycyjnych pączków mamy smaczny i szybki przepis na pączki hiszpańskie. 

Pączki hiszpańskie czy gniazda poznańskie? Nazwa pączków z ciasta parzonego może się różnić w zależności od regionu 

Delikatne pączki z ciasta parzonego oblane lukrem nie tylko wyglądają obłędnie, ale i tak smakują. Ich nietypowy kształt sprawia, że ich nazwa w wielu regionach może się różnić. Najczęściej spotykaną są pączki hiszpańskie lub wiedeńskie. Wiele osób określa je także jako gniazdka, gniazda poznańskie, pączki poznańskie, a nawet wianuszki. Niezależnie od tego, jak je nazwiecie, możecie być pewni, że zakochacie się w tym przepisie

Składniki potrzebne na szybkie pączki hiszpańskie

Ciasto

  • 250 ml wody,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 4 jajka,
  • szczypta soli. 

Lukier: 

  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • olej do smażenia 

Ta ilość składników wystarczy na przygotowanie około 20 pączków hiszpańskich. 

Przepis na szybkie pączki hiszpańskie. Wykonanie krok po kroku 

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy do niej masło oraz sól i ustawiamy na średnią moc palnika. Czekamy do zagotowania się składników, a następnie wsypujemy do garnka całą mąkę i zaczynamy energicznie mieszać całość rózgą. Ciasto mieszamy do momentu połączenia na jednolitą masę, a dokłaniej kiedy zacznie odstawać od ścianek garnka. Wtedy zdejmujemy garnek z palnika i zostawiamy masę do wystudzenia. 

Do wystudzonego ciasta dodajemy pojedynczo jajka, miksując je za każdym razem. Gdy składniki się połączą, przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie wyciętej gwiazdy, która nada charakterystyczny wygląd naszym pączkom

W szerokim garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz do 180 stopni. W międzyczasie wycinamy z papieru do pieczenia 20 kwadratów, na które wyciskamy krążki ciasta. Wrzucamy je na rozgrzany olej papierem do góry. Po minucie zdejmujemy papier z góry i smażymy pączki jeszcze przez około 3 minuty. Po tym czasie przewracamy je na drugą stronę i również smażymy do 4 minut. Pączki wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej na ręcznik papierowy. Po wystygnięciu, polewamy je lukrem przygotowanym z wymieszanego cukru pudru, wody i soku z cytryny. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.