Więcej sprawdzonych przepisów na tłusty czwartek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Przygotowanie pączków nie jest trudne, ale wymagają nieco cierpliwości i dokładnego wyrabiania ciasta. Dzięki temu będą idealnie miękkie i puszyste, a tym samym uprzyjemnią nam tłusty czwartek. W naszym przepisie użyliśmy do ich nadziania owocowej marmolady, ale możesz wymienić ją na różaną i dowolną inną. Polegaj na swojej wyobraźni!
1. Przygotuj zaczyn drożdżowy. Drożdże rozetrzyj w wysokim naczyniu z 3 łyżkami cukru, 4 łyżkami mąki i połową szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka,
2. W dużej misce utrzeć żółtka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Ucieraj cierpliwie, aż powstanie pianka,
3. Rozpuść masło i ostudź,
4. Do miski z utartymi jajkami przesiej mąkę. Dodaj sól, pozostałe mleko i rozczyn drożdżowy. Wyrabiaj przez chwilę, a następnie dodawaj stopniowo ostudzone masło. Na sam koniec dodaj spirytus. Wyrabiaj minimum 5-7 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i łatwo będzie odchodzić od dłoni,
5. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 2 godziny,
6. Po upływie tego czasu, wyjmij ciasto na blat lub stolnicę oprószoną mąką i wyrabiaj przez chwilę. Następnie formuj kulki o wadze około 60 g. Aby nadziać pączki marmoladą lub dżemem, spłaszcz delikatnie kulkę a na jej środek nałóż jedną łyżeczkę dżemu. Następnie dokładnie sklej pączka, aby nadzienie nie wypłynęło podczas smażenia. Gotowe pączki odkładaj na blat posypany mąką,
7. Pączki przykryj ściereczką i zostaw jeszcze na 20-30 min,
8. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz. Powinien osiągnąć temperaturę 175 st. C.,
9. Pączki smaż na złoty kolor z obu stron. Gotowe odsącz na papierowym ręczniku i posyp cukrem pudrem.