Tłusty czwartek 2022. Najprostszy przepis na pączki z kilograma mąki. Wystarczy dla wszystkich domowników

Już tylko dwa tygodnie dzielą nas od wielkiego święta łasuchów, czyli tłustego czwartku. Tego dnia warto postawić na sprawdzone przepisy, które pozwolą celebrować go bez nieprzyjemnych wpadek. Podpowiadamy, jak przyrządzić domowe pączki z 1 kg mąki. Słodkości wystarczy dla wszystkich!

Więcej sprawdzonych przepisów na tłusty czwartek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Przygotowanie pączków nie jest trudne, ale wymagają nieco cierpliwości i dokładnego wyrabiania ciasta. Dzięki temu będą idealnie miękkie i puszyste, a tym samym uprzyjemnią nam tłusty czwartek. W naszym przepisie użyliśmy do ich nadziania owocowej marmolady, ale możesz wymienić ją na różaną i dowolną inną. Polegaj na swojej wyobraźni!

SzakszukaSzakszuka, czyli przepis na śniadanie idealne. Dodaj ten składnik, a będzie smaczniejsza

Pączki z 1 kg mąki. Składniki

  • 40 g świeżych drożdży lub 2 opakowania suchych,
  • 1 kg mąki pszennej,
  • pół litra mleka,
  • 100 g cukru,
  • 8 żółtek,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 100 g masła,
  • kieliszek spirytusu,
  • pół łyżeczki soli,
  • domowy lukier lub cukier puder,
  • tłuszcz do smażenia (smalec lub olej, np. kokosowy, wedle uznania).

JajecznicaJak zrobić obłędną jajecznicę na parze? Nie musisz mieć specjalnego sprzętu

Sposób przygotowania

1. Przygotuj zaczyn drożdżowy. Drożdże rozetrzyj w wysokim naczyniu z 3 łyżkami cukru, 4 łyżkami mąki i połową szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka,

2. W dużej misce utrzeć żółtka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Ucieraj cierpliwie, aż powstanie pianka,

3. Rozpuść masło i ostudź,

4. Do miski z utartymi jajkami przesiej mąkę. Dodaj sól, pozostałe mleko i rozczyn drożdżowy. Wyrabiaj przez chwilę, a następnie dodawaj stopniowo ostudzone masło. Na sam koniec dodaj spirytus. Wyrabiaj minimum 5-7 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i łatwo będzie odchodzić od dłoni,

5. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 2 godziny,

6. Po upływie tego czasu, wyjmij ciasto na blat lub stolnicę oprószoną mąką i wyrabiaj przez chwilę. Następnie formuj kulki o wadze około 60 g. Aby nadziać pączki marmoladą lub dżemem, spłaszcz delikatnie kulkę a na jej środek nałóż jedną łyżeczkę dżemu. Następnie dokładnie sklej pączka, aby nadzienie nie wypłynęło podczas smażenia. Gotowe pączki odkładaj na blat posypany mąką,

7. Pączki przykryj ściereczką i zostaw jeszcze na 20-30 min,

8. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz. Powinien osiągnąć temperaturę 175 st. C.,

9. Pączki smaż na złoty kolor z obu stron. Gotowe odsącz na papierowym ręczniku i posyp cukrem pudrem. 

Więcej o: