Gzik - przepis, bez którego poznańskie pyry są nijakie. Wiemy, co dodać, by był najlepszy

Pyry z gzikiem, niby proste danie, a jakże pyszne. Gzik jest bardzo łatwy do zrobienia, a my wiemy, co należy dodać, by smakował wybornie. Ważnym dodatkiem jest koperek, jeśli o nim nie zapomnisz, twoje pyry z gzikiem będą rewelacyjne.

Więcej przepisów na klasyki kuchni regionalnej znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Pyry z gzikiem to absolutna klasyka kuchni wielkopolskiej. Bardzo prosty w przygotowaniu gzik jest idealnym dodatkiem do ziemniaków pieczonych w mundurkach, chociaż gzik z naszego przepisu jest tak pyszny, że jemy go solo prosto z miski. Jak zrobić pyszny gzik? Nic prostszego, ważny jest świeży koperek, szczypiorek oraz rzodkiewka.

Zupa ogórkowaZupa ogórkowa w kilku krokach. Sprawdź prosty przepis

Gzik - przepis:

 Składniki:

  • 300 g twarogu (najlepiej półtłustego)
  • 100 g śmietany 12 proc lub 18 proc
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • pół pęczka koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku

Gzik - jak go zrobić?

  1. Do miseczki przełóż twaróg oraz śmietanę. 
  2. Rzodkiewkę pokrój w drobną kostkę, szczypiorek i koperek posiekaj
  3. Posiekane warzywa dodaj do miski i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj jako dodatek do ziemniaków w mundurkach.

Przepis na szybkie pączki hiszpańskie na tłusty czwartek 2022Przepis na szybkie pączki hiszpańskie z 4 składników

Trzy proste kroki i pyszny gzik gotowy. Zaufaj mi, nie ma lepszego dodatku do ziemniaków niż gzik, spróbuj i przekonaj się sam. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: