Sałatka z makrelą to dobry sposób na przygotowanie przekąski bogatej w białko oraz niezwykle ważne dla organizmu kwasy tłuszczowe. Jakich składników potrzebujemy, by wykonać to danie?
Można ją zaserwować na śniadanie, drugie śniadanie lub jako przystawkę podczas imprezy. Makrela jest rybą bardzo popularną w naszym kraju i stosunkowo niedrogą. Warto jednak zwracać uwagę na jej pochodzenie, gdyż nie każda makrela będzie równie wartościowa dla naszego organizmu.
W naszych sklepach najczęściej możemy spotkać makrelę atlantycką. Bardzo popularne jest sprzedawanie jej w wersji wędzonej. Osoby, które dbają o linię z pewnością zmartwią się informacją, że 100 g makreli dostarcza aż 221 kcal, czyli całkiem sporo. Pamiętać jednak należy, że wraz z owymi kaloriami dostarczamy organizmowi także wielu cennych substancji odżywczych. Aby włączyć rybę do naszego menu warto dowiedzieć się, jak przygotować sałatkę z makrelą.
Przeczytaj więcej podobnych przepisów na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki sałatki z makrelą i awokado są łatwo dostępne i proste w obróbce. Dlatego też przygotowanie takiego niezwykle treściwego dania nie powinno nikomu przysporzyć większych problemów. Do wykonania sałatki potrzebujemy:
Makrelę pozbawiamy skóry, ości i rwiemy na mniejsze kawałki. Awokado pozbawiamy pestki, wydrążamy miąższ i kroimy w kosteczkę. Sałatę myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Całość mieszamy ze sobą. Doprawiamy do smaku przyprawami i dodajemy oliwy z oliwek.
Poszukujesz ciekawej przystawki na przyjęcie? Znudziły ci się już dotychczasowe sałatki? Postaw na nietypowe połączenie. Przygotuj krok po kroku sałatkę z makrelą i makaronem ryżowym, a z pewnością zaskoczysz swoich gości. Do zrobienia dania potrzebne będą:
Makrelę pozbawiamy skóry i ości, a następnie rwiemy na kawałki. Paprykę, ogórek i szczypiorek kroimy drobno. Makaron również kroimy na drobne kawałki. Wszystko razem łączymy, dodajemy majonez i przyprawiamy do smaku.
Taką sałatkę możemy podać tradycyjnie - w salaterce tak, aby goście mogli samodzielnie dobierać odpowiadające im porcje lub postawić na efektowne zaserwowanie jej w specjalnych naczyniach, np. mini słoiczkach lub jednoporcjowych naczynkach - kokilkach. Z pewnością taka monoporcja zachwyci każdego biesiadnika.
Sałatka z makrelą jest na tyle sycąca i różnorodna składnikowo, że doskonale sprawdzi się podana solo, bez dodatków. Oczywiście można do niej zawsze zaserwować pieczywo, które sprawdza się zawsze jako dodatek do sałatek. W takim wypadku można także przygotować mini kanapeczki zgodnie z ideą finger foods, gdzie sałatka z makrelą będzie pełniła rolę pasty do rozsmarowania na pieczywie. Co jeszcze będzie pasować do sałatki z makrelą? Taka sałatka dobrze sprawdzi się na przyjęciu w ogrodzie, gdzie głównym daniem będzie mięso i warzywa z grilla. Wbrew pozorom makrelowa sałatka dobrze komponować będzie się również w takim towarzystwie.