Sałatka z makrelą - przepis. Makrela w wersji z awokado i makaronem ryżowym

Sałatka z makrelą to bardzo dobry pomysł na przekąskę nie tylko dla osób na niskokalorycznej diecie. Makrela jest bogatym źródłem białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3.

Sałatka z makrelą to dobry sposób na przygotowanie przekąski bogatej w białko oraz niezwykle ważne dla organizmu kwasy tłuszczowe. Jakich składników potrzebujemy, by wykonać to danie?

Zobacz wideo Najprostsza, pasta z drapieżnej makreli

Sałatka z makrelą. Jak przygotować smaczną przekąskę?

Można ją zaserwować na śniadanie, drugie śniadanie lub jako przystawkę podczas imprezy. Makrela jest rybą bardzo popularną w naszym kraju i stosunkowo niedrogą. Warto jednak zwracać uwagę na jej pochodzenie, gdyż nie każda makrela będzie równie wartościowa dla naszego organizmu.

W naszych sklepach najczęściej możemy spotkać makrelę atlantycką. Bardzo popularne jest sprzedawanie jej w wersji wędzonej. Osoby, które dbają o linię z pewnością zmartwią się informacją, że 100 g makreli dostarcza aż 221 kcal, czyli całkiem sporo. Pamiętać jednak należy, że wraz z owymi kaloriami dostarczamy organizmowi także wielu cennych substancji odżywczych. Aby włączyć rybę do naszego menu warto dowiedzieć się, jak przygotować sałatkę z makrelą.

Przeczytaj więcej podobnych przepisów na stronie głównej Gazeta.pl.

Sałatka z makrelą i awokado. Składniki potrzebne do przygotowania

Składniki sałatki z makrelą i awokado są łatwo dostępne i proste w obróbce. Dlatego też przygotowanie takiego niezwykle treściwego dania nie powinno nikomu przysporzyć większych problemów. Do wykonania sałatki potrzebujemy: 

  • makrelę wędzoną,
  • 2 dojrzałe pomidory,
  • awokado,
  • sałatę lodową,
  • sól, pieprz,
  • oliwę z oliwek.

Makrelę pozbawiamy skóry, ości i rwiemy na mniejsze kawałki. Awokado pozbawiamy pestki, wydrążamy miąższ i kroimy w kosteczkę. Sałatę myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Całość mieszamy ze sobą. Doprawiamy do smaku przyprawami i dodajemy oliwy z oliwek.

Sałatka z makrelą i makaronem ryżowym - przygotowanie krok po kroku

Poszukujesz ciekawej przystawki na przyjęcie? Znudziły ci się już dotychczasowe sałatki? Postaw na nietypowe połączenie. Przygotuj krok po kroku sałatkę z makrelą i makaronem ryżowym, a z pewnością zaskoczysz swoich gości. Do zrobienia dania potrzebne będą:

  • makrela wędzona,
  • pół opakowania makaronu ryżowego, 
  • papryka czerwona,
  • ogórek konserwowy,
  • szczypiorek,
  • majonez,
  • sól, pieprz.

Makrelę pozbawiamy skóry i ości, a następnie rwiemy na kawałki. Paprykę, ogórek i szczypiorek kroimy drobno. Makaron również kroimy na drobne kawałki. Wszystko razem łączymy, dodajemy majonez i przyprawiamy do smaku. 

Taką sałatkę możemy podać tradycyjnie - w salaterce tak, aby goście mogli samodzielnie dobierać odpowiadające im porcje lub postawić na efektowne zaserwowanie jej w specjalnych naczyniach, np. mini słoiczkach lub jednoporcjowych naczynkach - kokilkach. Z pewnością taka monoporcja zachwyci każdego biesiadnika. 

Co do sałatki z makrelą?

Sałatka z makrelą jest na tyle sycąca i różnorodna składnikowo, że doskonale sprawdzi się podana solo, bez dodatków. Oczywiście można do niej zawsze zaserwować pieczywo, które sprawdza się zawsze jako dodatek do sałatek. W takim wypadku można także przygotować mini kanapeczki zgodnie z ideą finger foods, gdzie sałatka z makrelą będzie pełniła rolę pasty do rozsmarowania na pieczywie. Co jeszcze będzie pasować do sałatki z makrelą? Taka sałatka dobrze sprawdzi się na przyjęciu w ogrodzie, gdzie głównym daniem będzie mięso i warzywa z grilla. Wbrew pozorom makrelowa sałatka dobrze komponować będzie się również w takim towarzystwie. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.