Sałatka z makreli - przepis. Idealna na kanapkę i świąteczny stół. Dodatek musztardy świetnie podkreśli smak

Sałatka z makreli to świetna propozycja na kolację lub śniadanie jako dodatek do kanapek, lub solo. Idealnie sprawdzi się także na wigilijnym stole jako alternatywa dla klasycznej jarzynowej. Jak zrobić sałatkę z makreli? Tak jak lubisz! Pamiętaj jednak, by dodać musztardę - to świetnie podkreśli smak.

Więcej przepisów na świąteczne sałatki znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Sałatka z makreli wędzonej to prosty i szybki sposób na śniadanie czy kolację. Jest pyszna, sycąca i zdrowa. Przepis jest prosty i możesz go dowolnie modyfikować i zmieniać proporcje dodatków. Jeśli nie masz pomysłu na kolację, lub brakuje ci jednej potrawy, by na wigilijnym stole było ich dwanaście, zrób sałatkę z makreli. Zajmie ci to chwilę, a efekt smakowy na pewno cię pozytywnie zaskoczy.

Bombki w kształcie paprykarza szczecińskiegoSzukasz ciekawych ozdób na choinkę? Powieś na niej... paprykarz szczeciński

Sałatka z makreli wędzonej - przepis:

Składniki:

  • 1 spora wędzona makrela
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 4 ogórki kiszone (jeśli wolisz, mogą być także konserwowe)
  • pół czerwonej cebuli
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz
  • majonez
  • dwie łyżki łagodnej musztardy

Sałatka z makreli - sposób przygotowania:

  1. Makrelę obierz ze skórki i usuń ości. Mięso podziel widelcem na kawałki i włóż do miski.
  2. Jajka i ogórki pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj. Dodaj do miski z makrelą
  3. Dodaj dwie łyżki majonezu, dwie łyżki musztardy i posiekany szczypiorek.
  4. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaną sałatkę odstaw na godzinę do lodówki. 

Dzwonka karpiaKarp Roberta Makłowicza robi furorę. Wszystko dzięki marynacie

Sałatka z makrelą smakuje świetnie i jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jeśli chcesz, dodaj do niej dwie łyżki kukurydzy konserwowej, groszku lub kilka marynowanych pieczarek - te dodatki świetnie do niej pasują. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: