Domowe nuggetsy jak z McDonalda, czyli pyszny fast food w twojej kuchni. Ważna jest panierka

Kto z nas nie ma czasem ochoty na jedzenie typu fast food? Kiedy złapie cię nagła ochota na takie danie, wypróbuj nasz przepis na domowe nuggetsy jak z McDonalda. Są pyszne, a dzięki panierce z parmezanem będą cudownie chrupać przy każdym kęsie.

Więcej przepisów na dania typu fast food znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Nuggetsy szczególnie kochają dzieci, które często chcą spożywać mięso jedynie w formie małych kawałków kurczaka w chrupiącej panierce. Dziś mamy dla was przepis na domowe nuggetsy jak z McDonalda, które zasmakują nie tylko najmłodszym, lecz także starszym wielbicielom dań typu fast food.

Nasz odpowiednik popularnej przekąski moim zdaniem smakuje jeszcze lepiej niż ten z restauracji. Wszystko za sprawą panierki z dodatkiem parmezanu - tego smaku nie da się opisać, trzeba wypróbować przepis na domowe nuggetsy.

Domowe nuggetsy jak z McDonalda - przepis:

Potrzebne składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka razem z polędwiczkami
  • 0,5 szklanki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sól
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • mąka ziemniaczana

Domowe nuggesty - jak je zrobić?

  1. Przygotowanie domowych nuggetsów zacznij od posiekania mięsa z kurczaka. Następnie włóż mięso do misy malaksera i zmiksuj tak, by pozostały jedynie małe kawałeczki mięsa.
  2. Do zmiksowanego mięsa dodaj przyprawy oraz połowę parmezanu. Dokładnie wymieszaj całość, by uzyskać jednolitą masę.
  3. Przygotuj panierkę. Do miseczki wbij jajka, dodaj szczyptę soli oraz pieprzu i rozmąć je widelcem. Do głębokiego talerza lub miski wsyp bułkę tartą (1 szklanka) i mąkę ziemniaczaną (0,5 szklanki) oraz dodaj resztę parmezanu. Całość wymieszaj.
  4. W szerokim garnku lub w głębokiej patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Zwilżonymi dłońmi odrywaj kawałki masy mięsnej, nadaj im okrągły, płaski kształt o panieruj - najpierw dokładnie zanurz w jajku, następnie z każdej strony obtocz w bułce tartej z mąką i parmezanem. Możesz panierować podwójnie.
  5. Domowe nuggetsy smaż na apetyczny złoty kolor przez około 5 minut. Następnie wyłóż je na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z ulubionym sosem jako przekąskę lub w towarzystwie ziemniaków i surówki jako mięsny dodatek do obiadu.

Jak widzisz, domowe nuggetsy przygotujesz w prosty sposób, a ich smak w niczym nie ustępuje tym z popularnej restauracji fast food. Jeśli szykuje ci się impreza ze znajomymi lub masz w domu małego niejadka, wypróbuj ten przepis. Gwarantuję, że nuggetsy znikną z talerza zanim się obejrzysz. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: