Więcej szybkich przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Weekend większość z nas chce spędzić na odpoczynku w gronie rodziny i przyjaciół, a nie koniecznie stojąc w kuchni, pracując nad jakimś wymyślnym przepisem. Dziś mamy dla ciebie 3 bardzo szybkie przepisy na obiad na weekend, których wykonanie zajmie ci mniej niż 30 minut. Z pewnością, każdy znajdzie coś dla siebie.
Kotleciki Szu Szu - przysmak nie tylko dla najmłodszych
Kotleciki Szu Szu to przepyszne, delikatne kotleciki drobiowe smażone w aromatycznym cieście. Robi się je błyskawicznie i najlepiej smakują z ryżem i surówką. Jeśli masz w domu małego niejadka, ten przepis na pewno zagości w twoim rodzinnym menu na dobre. By zrobić delikatne i soczyste kotleciki Szu Szu potrzebujesz:
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka
- 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
- 3-4 ząbki czosnku
- przyprawy: łyżeczka soli, szczypta pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego, płaska łyżeczka słodkiej papryki, szczypta pieprzu cayenne, szczypta suszonej kolendry
- olej do smażenia
- do podania: ryż lub ziemniaki, ulubiona surówka
Kotleciki Szu Szu - jak je wykonać?
Te delikatne drobiowe kotleciki robi się naprawdę bardzo szybko, dlatego przed przystąpieniem do gotowania, wstaw ziemniaki lub ugotuj ryż.
- Filety z piersi kurczaka najpierw osusz ręcznikiem papierowym, następnie pod skosem pokrój na niewielkie plastry. Grubość plastrów powinna wynosić mniej więcej 1 cm.
- Do miski dodaj żółtka i śmietanę i wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszaj i włóż do miski pokrojone mięso. Dokładnie obtocz każdy kawałek w marynacie. Możesz włożyć mięso na chwilę do lodówki - pod wpływem chłodu smaki lepiej się połączą.
- Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju (ok. 0,5 cm od powierzchni) i smaż kotleciki na apetyczny, złoty kolor z obu stron. Gotowe podawaj z ulubionymi dodatkami, świetnie smakują także z sosem czosnkowym.
Włoska klasyka w kilka minut, czyli spaghetti Aglio e Olio
Potrawy kuchni włoskiej słyną z prostoty i niezwykłego smaku. Makaron spaghetti Aglio e Olio wykonasz w kilka chwil, a potrzebujesz dosłownie kilku podstawowych składników. To chyba najlepszy pomysł na szybki i bezmięsny obiad na weekend.
Spaghetti Aglio e Olio - lista składników:
- 400 g makaronu spaghetti
- 4-5 ząbków czosnku
- 2 małe papryczki chili
- dobrej jakości oliwa z oliwek
- natka pietruszki
- tarty parmezan
- sól i świeżo zmielony pieprz
Spaghetti Aglio e Olio - sposób wykonania:
- To proste, włoskie danie zacznij od ugotowania makaronu w osolonej wodzie. Powinien być al dente.
- Czosnek posiekaj w cienkie plastry, podobnie jak papryczki chili. W zależności od upodobań smakowych usuń lub pozostaw nasiona.
- W głębokiej patelni rozgrzej sporą ilość oliwy z oliwek i dodaj posiekany czosnek i papryczkę chili. Podsmażaj całość przez ok. 5 minut. Następnie dodaj ugotowany makaron i kilka łyżek wody, w której się gotował. Dokładnie zamieszaj zawartość patelni i podgrzewaj jeszcze 2-3 minuty.
- Całość posyp obficie startym parmezanem, dodaj sól i świeżo zmielony pieprz. Swoje danie udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Szybka zupa krem z brokuła i gorgonzoli - idealna na weekendowe lenistwo
Szybka i sycąca zupa krem z brokuła wymaga minimum wysiłku i minimum czasu. Jest bardzo smaczna, idealnie sprawdzi się na weekendowe spotkania w większym gronie lub po prostu jako szybki i zdrowy obiad. Lista składników jest następująca:
- 1 duży brokuł
- 1 por
- 2 ziemniaki
- 1 litr bulionu warzywnego lub lekkiego rosołu
- 100 g sera gorgonzola lub blue
- 80 ml śmietanki kremówki
- masło
- szczypiorek
Zupa krem z brokuła - jak ją przygotować?
- Najpierw przygotuj warzywa. Białą i jasnozieloną część pora pokrój na drobne kawałki, brokuła podziel na różyczki, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. W kostkę pokrój także ser pleśniowy. W rondelku zagotuj bulion.
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim 2 łyżki oliwy. Dodaj pokrojonego pora i chwilę go podsmażaj. Kiedy por już się zeszkli, dodaj ziemniaki oraz solidną łyżkę masła. Smaż całość na średnim ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj sól i pieprz do smaku.
- Do podsmażonych warzyw wlej gorący bulion i dodaj pokrojonego brokuła. Gotuj pod przykryciem, aż brokuł będzie miękki. Następnie wlej śmietankę i połowę sera gorgonzola. Całość zmiksuj na gładki krem.
- Zupę podawaj posypaną szczypiorkiem oraz z kawałkami sera na wierzchu. Świetnie będzie się komponować w towarzystwie grzanek.
Mamy nadzieję, że dzięki naszym przepisom twój weekend upłynie pod znakiem błogiego lenistwa oraz smacznych i szybkich potraw. Na którą z naszych propozycji się zdecydujesz?