Szybki obiad bez mięsa, czyli zupa krem z zielonego groszku. Ten dodatek wzmocni smak

Jeśli szukasz inspiracji na szybki obiad bez mięsa, mamy dla ciebie przepis na smaczny i sycący posiłek. Pyszną zupą krem z zielonego groszku możesz cieszyć się już w 15 minut, a dodatek sera feta dodatkowo wzmocni jej smak.

Więcej przepisów na szybki obiad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Bywają dni, kiedy zwyczajnie nie chce nam się "stać przy garach", a ochota na smaczne danie nie odpuszcza. Dziś mamy dla ciebie przepis na szybki obiad bez mięsa, który zrobisz w 15 minut. Zupa krem z zielonego groszku to nie tylko świetna opcja obiadowa dla całej rodziny, ale także prawdziwa bomba energetyczna - po porcji takiej zupy można góry przenosić.

Szybki obiad bez mięsa, czyli zupa krem z zielonego groszku

Potrzebne składniki:

  • 1 litr warzywnego bulionu (możesz użyć bulionu z kostki)
  • 500 g mrożonego groszku
  • 1 mały por
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g sera feta
  • 100 g śmietanki 30 proc
  • posiekany szczypiorek
  • sól, pieprz
  • masło

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od zagrzania bulionu.
  2. W garnku rozgrzej łyżkę masła i dodaj posiekaną białą część pora. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość chwilę podsmażaj, następnie wlej gorący bulion, dodaj groszek i pokrojoną na kawałki fetę. 
  3. Kiedy groszek się ugotuje na miękko, zmiksuj zupę na gładki krem za pomocą blendera. Dopraw  do smaku solą oraz pieprzem i dodaj śmietankę. 
  4. Zupę krem z groszku podawaj z posiekanym szczypiorkiem oraz grzankami.

Taki obiad to szybka i zdrowa uczta dla całej rodziny. Jeśli twój grafik bywa napięty, zapamiętaj ten przepis na szybki obiad. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.