Więcej przepisów na szybki obiad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Bywają dni, kiedy zwyczajnie nie chce nam się "stać przy garach", a ochota na smaczne danie nie odpuszcza. Dziś mamy dla ciebie przepis na szybki obiad bez mięsa, który zrobisz w 15 minut. Zupa krem z zielonego groszku to nie tylko świetna opcja obiadowa dla całej rodziny, ale także prawdziwa bomba energetyczna - po porcji takiej zupy można góry przenosić.
Szybki obiad bez mięsa, czyli zupa krem z zielonego groszku
Potrzebne składniki:
- 1 litr warzywnego bulionu (możesz użyć bulionu z kostki)
- 500 g mrożonego groszku
- 1 mały por
- 2 ząbki czosnku
- 70 g sera feta
- 100 g śmietanki 30 proc
- posiekany szczypiorek
- sól, pieprz
- masło
Sposób wykonania:
- Zacznij od zagrzania bulionu.
- W garnku rozgrzej łyżkę masła i dodaj posiekaną białą część pora. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość chwilę podsmażaj, następnie wlej gorący bulion, dodaj groszek i pokrojoną na kawałki fetę.
- Kiedy groszek się ugotuje na miękko, zmiksuj zupę na gładki krem za pomocą blendera. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj śmietankę.
- Zupę krem z groszku podawaj z posiekanym szczypiorkiem oraz grzankami.
Taki obiad to szybka i zdrowa uczta dla całej rodziny. Jeśli twój grafik bywa napięty, zapamiętaj ten przepis na szybki obiad. Smacznego!