Naleśniki - przepis idealny na każdy posiłek. Z tym dodatkiem będą cienkie i sprężyste

Naleśniki to zawsze dobry pomysł, nie ważne, o jakim posiłku pomyślisz. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, obiad czy smaczny podwieczorek. Świetnie smakują z owocami i bitą śmietaną, ale również z mielonym mięsem i warzywami. Tylko jak je zrobić, by były pyszne, delikatne i sprężyste? Dodatek roztopionego masła sprawi, że wyjdą perfekcyjne.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kto z nas nie kocha naleśników?  Najsmaczniejsze, to te delikatne, cieniutkie i sprężyste. Tylko jak je zrobić? Nasz przepis na idealne naleśniki zawiera roztopione masło, dzięki temu dodatkowi twoje naleśniki będą idealne i bardzo smaczne.

Sernikobrownie to pyszne ciasto, idealne do kawy. Zdjęcie ilustracyjneSernikobrownie - tradycyjny smak w niespotykanej formie

Naleśniki - przepis:

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 450
  • 2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 1 szklanka wody (może być gazowana)
  • 70 g masła
  • odrobina soli

Naleśniki - sposób wykonania:

  1. Do rondelka włóż masło i je rozpuść, uważaj jednak, by się nie zagotowało.
  2. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj sól, wbij jajka i wlej mleko. Zacznij miksować. Podczas miksowania dolewaj tyle wody, by ciasto na naleśniki uzyskało konsystencję zbliżoną do rzadkiej śmietany.
  3. Do ciasta stopniowo wlewaj roztopione masło, cały czas mieszając. Następnie odłóż ciasto na naleśniki na 15 minut, by gluten spęczniał.
  4. Patelnię rozgrzej z odrobiną tłuszczu. Chochelką kładź porcję ciasta i kolistymi kuchami rozprowadź je na całej patelni. Smaż z każdej strony na apetyczny, żółty kolor.

KopytkaKopytka - przepis. Magda Gessler zdradza, co zrobić by były miękkie i sprężyste

Gotowe naleśniki świetnie smakują zarówno na słodko, jak również na słono. Jeśli nie masz pomysłu na jakiś posiłek, naleśniki sprawdzą się idealnie. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: