Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kto z nas nie kocha naleśników? Najsmaczniejsze, to te delikatne, cieniutkie i sprężyste. Tylko jak je zrobić? Nasz przepis na idealne naleśniki zawiera roztopione masło, dzięki temu dodatkowi twoje naleśniki będą idealne i bardzo smaczne.
Sernikobrownie - tradycyjny smak w niespotykanej formie
Naleśniki - przepis:
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 450
- 2 szklanki mleka
- 3 jajka
- 1 szklanka wody (może być gazowana)
- 70 g masła
- odrobina soli
Naleśniki - sposób wykonania:
- Do rondelka włóż masło i je rozpuść, uważaj jednak, by się nie zagotowało.
- Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj sól, wbij jajka i wlej mleko. Zacznij miksować. Podczas miksowania dolewaj tyle wody, by ciasto na naleśniki uzyskało konsystencję zbliżoną do rzadkiej śmietany.
- Do ciasta stopniowo wlewaj roztopione masło, cały czas mieszając. Następnie odłóż ciasto na naleśniki na 15 minut, by gluten spęczniał.
- Patelnię rozgrzej z odrobiną tłuszczu. Chochelką kładź porcję ciasta i kolistymi kuchami rozprowadź je na całej patelni. Smaż z każdej strony na apetyczny, żółty kolor.
Kopytka - przepis. Magda Gessler zdradza, co zrobić by były miękkie i sprężyste
Gotowe naleśniki świetnie smakują zarówno na słodko, jak również na słono. Jeśli nie masz pomysłu na jakiś posiłek, naleśniki sprawdzą się idealnie. Smacznego!