Przepis na gofry jest prosty, ale ten dodatek zupełnie je odmieni. Będą najlepsze na świecie

Pyszne gofry to chyba najlepszy pomysł na smaczny podwieczorek albo słodki poczęstunek dla gości. Tylko jak je zrobić, by wyszły idealne? Nasz przepis na gofry z dodatkiem jogurtu zagwarantuje prawdziwy sukces, a gofry znikną z talerzy w okamgnieniu.

Więcej przepisów na smaczne przekąski znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Gofry to chyba nasza ulubiona przekąska. Nasz przepis na gofry na jogurcie powinien poznać każdy miłośnik słodkości, bowiem te gofry wychodzą przepyszne. Jeśli nie masz pomysłu na poczęstunek dla niespodziewanych gości lub masz w domu małego (lub dużego) łasucha, wypróbuj ten przepis.

Gofry - przepis:

Składniki:

  • 1,5 szklanki pszennej mąki
  • 1 szklanka gęstego jogurtu
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 większe jajka
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Gofry - sposób wykonania:

  1. Najpierw oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  2. Do miski dodaj pozostałe składniki i za pomocą miksera, połącz całość w jednolitą masę.
  3. Do ciasta na gofry przełóż ubitą pianę z białek i za pomocą łyżki lub szpatułki, wymieszaj całość. Ważne, by robić to delikatnie, by gofry wyszły puszyste.
  4. Na dobrze rozgrzanej gofrownicy wylewaj porcje ciasta i smaż je na złoty kolor.

Takie gofry to prawdziwe niebo w gębie. Świetnie będą smakowały z bitą śmietaną i owocami lub kremem czekoladowym. Zrób je już dziś na podwieczorek i spraw przyjemność swoim bliskim. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA