Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo Czy ostatni posiłek trzeba jeść o 18? [NaZdrowie]
Wracacie do domu wykończeni i głodni, marząc o szybkim i ciepłym posiłku? Nie wiecie co przygotować? Oto mała podpowiedź w postaci 3 szybkich przepisów ciepłych posiłków. Wypróbujcie koniecznie!
Szybka kolacja na ciepło - makaron (lub ryż) z dodatkami
Jednym z najszybszych, ciepłych posiłków jest makaron (lub ryż) z dodatkami. Najczęściej są to różnorakie warzywa i mięso z kurczaka. Poniżej lista podstawowych składników:
- makaron (lub ryż),
- warzywa - jakie chcesz (i masz) - marchewka, cukinia, papryka, pomidory etc.,
- mięso z kurczaka (lub inne) - opcjonalnie,
- przyprawy.
Przepis jest prosty:
- Mięso (jeśli dodajesz) i warzywa pokrojone w kostkę podsmaż na patelni;
- Pod koniec smażenia ugotuj makaron/ryż;
- Do warzyw i mięsa możesz dodać gotowy sos pomidorowy, ale nie jest to wymagane;
- Gotowe warzywa dodaj do ugotowanego makaronu i wymieszaj.
Szybka kolacja na ciepło - szybkie wypieki
Masz ochotę na jakiś wypiek na kolację? Mamy kilka propozycji:
Szybka kolacja na ciepło - frittata
Ostatnią propozycją na szybką i ciepłą kolację jest włoska frittata. Jest to szybka zapiekanka jajeczna z warzywami, mięsem i/lub serem. Przedstawiamy przykładowy przepis.
Składniki:
- jajka - 6 sztuk,
- ziemniaki - 2 sztuki (niezbyt duże),
- boczek wędzony (lub inna wędlina) - kilka plastrów,
- śmietana 30 proc. - ćwierć szklanki,
- sól - 1 łyżeczka,
- szpinak (świeży) - 2 szklanki,
- czosnek - 2 ząbki,
- ser (tarty) - 1 szklanka,
- pieprz (ćwierć łyżeczki) i tymianek (2 łyżeczki).
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200 st. C, a w tym czasie jajka wymieszaj ze śmietaną i solą (pół łyżeczki);
- Na patelni (wybierz taką, którą bezpiecznie włożysz do piekarnika) podsmaż na chrupko wędlinę i odłóż na bok;
- Na tłuszczu z mięsa podsmaż ziemniaki (w cienkich plastrach), dopraw resztą soli i pieprzu;
- Ziemniaki smaż kilka minut, potem dodaj resztę warzyw;
- Jak szpinak zmięknie, dodaj usmażoną wędlinę i wymieszaj całość;
- Rozłóż warzywa w miarę równomiernie po patelni i posyp serem. Niech się rozpuści;
- Wtedy wlej mieszankę jajek i śmietany. Tak wypełnioną patelnię wstaw do piekarnika;
- Piecz w temperaturze 200 st. C przez ok. 8 - 10, aż jak będą upieczone;
- Po wyjęciu z piekarnika odczekaj jakieś 5 minut. Potem możesz jeść.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.