WSzybka kolacja na ciepło - trzy propozycje dla zabieganych. Wszystko przygotujesz w mniej niż 30 minut

Kończycie późno pracę i wracacie padnięci, bez sił na gotowanie, ale głód nie daje wam o sobie zapomnieć? Mamy dla was ratunek - szybka kolacja na ciepło - 3 przepisy dla zabieganych.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Czy ostatni posiłek trzeba jeść o 18? [NaZdrowie]

Wracacie do domu wykończeni i głodni, marząc o szybkim i ciepłym posiłku? Nie wiecie co przygotować? Oto mała podpowiedź w postaci 3 szybkich przepisów ciepłych posiłków. Wypróbujcie koniecznie!

Szybka kolacja na ciepło - makaron (lub ryż) z dodatkami

Jednym z najszybszych, ciepłych posiłków jest makaron (lub ryż) z dodatkami. Najczęściej są to różnorakie warzywa i mięso z kurczaka. Poniżej lista podstawowych składników:

  • makaron (lub ryż),
  • warzywa - jakie chcesz (i masz) - marchewka, cukinia, papryka, pomidory etc.,
  • mięso z kurczaka (lub inne) - opcjonalnie,
  • przyprawy.

Przepis jest prosty:

  1. Mięso (jeśli dodajesz) i warzywa pokrojone w kostkę podsmaż na patelni;
  2. Pod koniec smażenia ugotuj makaron/ryż;
  3. Do warzyw i mięsa możesz dodać gotowy sos pomidorowy, ale nie jest to wymagane;
  4. Gotowe warzywa dodaj do ugotowanego makaronu i wymieszaj.

Szybka kolacja na ciepło - szybkie wypieki

Masz ochotę na jakiś wypiek na kolację? Mamy kilka propozycji:

Szybka kolacja na ciepło - frittata

Ostatnią propozycją na szybką i ciepłą kolację jest włoska frittata. Jest to szybka zapiekanka jajeczna z warzywami, mięsem i/lub serem. Przedstawiamy przykładowy przepis.

Składniki:

  • jajka - 6 sztuk,
  • ziemniaki - 2 sztuki (niezbyt duże),
  • boczek wędzony (lub inna wędlina) - kilka plastrów,
  • śmietana 30 proc. - ćwierć szklanki,
  • sól - 1 łyżeczka,
  • szpinak (świeży) - 2 szklanki,
  • czosnek - 2 ząbki,
  • ser (tarty) - 1 szklanka,
  • pieprz (ćwierć łyżeczki) i tymianek (2 łyżeczki).

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C, a w tym czasie jajka wymieszaj ze śmietaną i solą (pół łyżeczki);
  2. Na patelni (wybierz taką, którą bezpiecznie włożysz do piekarnika) podsmaż na chrupko wędlinę i odłóż na bok;
  3. Na tłuszczu z mięsa podsmaż ziemniaki (w cienkich plastrach), dopraw resztą soli i pieprzu;
  4. Ziemniaki smaż kilka minut, potem dodaj resztę warzyw;
  5. Jak szpinak zmięknie, dodaj usmażoną wędlinę i wymieszaj całość;
  6. Rozłóż warzywa w miarę równomiernie po patelni i posyp serem. Niech się rozpuści;
  7. Wtedy wlej mieszankę jajek i śmietany. Tak wypełnioną patelnię wstaw do piekarnika;
  8. Piecz w temperaturze 200 st. C przez ok. 8 - 10, aż jak będą upieczone;
  9. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj jakieś 5 minut. Potem możesz jeść. 

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA