Tarta cytrynowa - jak zrobić ciasto lepsze niż z cukierni? Nasz przepis cię zaskoczy

Domowe ciasto zawsze poprawia humor. Na dobre rozpoczęcie pracowitego tygodnia zrób tartę cytrynową. Ten zapach i smak na długo zostaną w pamięci.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zawsze gdy piekę ciasto zapach unosi się w domu przez wiele godzin. Tarta cytrynowa na kruchym cieście to kwintesencja delikatności i aromatu. Zapach cytryny jeszcze na długo zostaje w kuchni. Kluczowe w tarcie jest kruche ciasto, zobacz jak je zrobić. Brzmi przerażająco, ale w praktyce jest banalnie proste! Do dzieła!

Zobacz wideo Tarta cytrynowa - doskonały bezowy deser

Składniki na tarte cytrynową:

Kruche ciasto:

  • półtorej szklanki mąki (200 gramów)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • dwa żółtka
  • pół kostki zimnego masła ( pokrojonego na małe kawałki)

Cytrynowe nadzienie:

  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sok z dwóch wyciśniętych cytryn
  • skórka z cytryny
  • pół szklanki cukru
  • śmietanka 30 % (małe opakowanie 200-250 ml)

Kruche ciasto krok po kroku

  1. Przygotuj sobie blat lub stolnicę jeśli posiadasz. Pierwszym krokiem będzie zrobienie kruchego ciasta. Przesiej mąkę, dodaj cukier puder, masło oraz żółtka. Ucieraj wszystko razem jakbyś robił kruszonkę lub siekaj energicznie nożem. Ciasto musi połączyć się w jedną masę. Gotowe włóż do lodówki na godzinkę lub dwie.
  2. Przygotuj formę, w której będziesz piec tarte. Najlepiej jeśli będzie okrągła. Wyjmij ciasto z lodówki, delikatnie rozwałkuj, przełóż do blaszki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem.
  3. Tak przygotowane ciasto włóż do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 15-25 minut. Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika aby mogło wystygnąć.

Nadzienie cytrynowe: 

  1. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie kremu.  Najpierw sparz cytryny, zetrzyj skórę oraz wyciśnij sok.
  2. Ubij jajka, następnie dodaj mąkę ziemniaczaną, cukier i śmietankę. Wyciśnięty sok z cytryny dodaj do jajek i całość wymieszaj.
  3. Przygotowany krem wylej na kruche ciasto i posyp startą skórą z cytryny.
  4. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20-30 min

Z czym najlepiej smakuje domowe ciasto?

Własnoręcznie zrobiona tarta cytrynowa najlepiej smakuje z kawą w miłym towarzystwie. To szybkie ciasto posmakuje całej rodzinie. Jeśli lubisz bitą śmietanę lub lody to śmiało możesz podawać tarte w taki sposób. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.