Koktajl z selera naciowego to prawdziwy hit wśród osób dbających o linię. Warzywo to składa się niemalże w 95 proc. z wody, a 100 gramów ma zaledwie 5 kalorii. Niestety, jego ostry smak nie pasuje wszystkim. Jest jednak kilka sposobów, aby zamienić ten napój w prawdziwy przysmak.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Warto pić koktajl z selera naciowego nie tylko na diecie, ponieważ zawiera on wiele dobroczynnych składników odżywczych. Odpowiednio dobierając owoce i warzywa możemy zapewnić sobie zastrzyk witamin na cały dzień.
Aby przygotować zielony koktajl, należy jedynie obrać i pokroić owoce i warzywa, a następnie zmiksować wszystko razem w blenderze. Seler naciowy można połączyć z:
Seler naciowy jest polecany w codziennej diecie nie tylko osób dbających o linię. Warzywo to jest bowiem bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na raka oraz poprawiają kondycję skóry oraz włosów.
Ponadto seler naciowy jest bogatym źródłem wapnia, cynku, fosforu, magnezu, żelaza, witaminy C oraz A. Dzięki temu wzmacnia odporność, pomaga w problemach ze wzrokiem oraz nadciśnieniem tętniczym.
Warzywo to składa się w niemalże w 95 proc. z wody, przez co ma działanie moczopędne i cechuje się właściwościami oczyszczającymi organizm z toksyn. Pobudza również procesy trawienne, a dzięki dużej zawartości błonnika, usuwa resztki pokarmowe, pomagając przy zaparciach.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.