Koktajl z selera naciowego może być smaczny? Owszem! Wystarczą dwa składniki, które podkręcą smak

Koktajl z selera naciowego nie jest może najsmaczniejszy, ale ma wręcz zbawienny wpływ na organizm. Wystarczy jednak dodać do niego dwa składniki, aby poprawić jego smak, a ponadto wzbogacić jego właściwości.

Koktajl z selera naciowego to prawdziwy hit wśród osób dbających o linię. Warzywo to składa się niemalże w 95 proc. z wody, a 100 gramów ma zaledwie 5 kalorii. Niestety, jego ostry smak nie pasuje wszystkim. Jest jednak kilka sposobów, aby zamienić ten napój w prawdziwy przysmak.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Co dodać do koktajlu z selera naciowego?

Warto pić koktajl z selera naciowego nie tylko na diecie, ponieważ zawiera on wiele dobroczynnych składników odżywczych. Odpowiednio dobierając owoce i warzywa możemy zapewnić sobie zastrzyk witamin na cały dzień.

Aby przygotować zielony koktajl, należy jedynie obrać i pokroić owoce i warzywa, a następnie zmiksować wszystko razem w blenderze. Seler naciowy można połączyć z:

  • bananem i kiwi - owoce te nie tylko dodadzą koktajlowi słodkiego smaku, ale także dostarczą mu błonnik oraz magnez, a nawet wspomogą usuwanie toksyn z organizmu;
  • jabłkiem i migdałami - ten koktajl to prawdziwy zastrzyk witamin C, A i B, a także błonnika działającego stymulująco na układ pokarmowy. Migdały dostarczają ponadto witaminę E, poprawiającej wygląd skóry, włosów i paznokci;
  • szpinakiem i ogórkiem - coś dla fanów wytrawnych koktajli. Dostarczy on naszemu organizmowi porcję żelaza i witamin, a dodatkowo znakomicie nas nawodni.

Właściwości selera naciowego

Seler naciowy jest polecany w codziennej diecie nie tylko osób dbających o linię. Warzywo to jest bowiem bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na raka oraz poprawiają kondycję skóry oraz włosów.

Zobacz wideo Popularny w dietach odchudzających seler ma też działanie... odmładzające!

Ponadto seler naciowy jest bogatym źródłem wapnia, cynku, fosforu, magnezu, żelaza, witaminy C oraz A. Dzięki temu wzmacnia odporność, pomaga w problemach ze wzrokiem oraz nadciśnieniem tętniczym. 

Warzywo to składa się w niemalże w 95 proc. z wody, przez co ma działanie moczopędne i cechuje się właściwościami oczyszczającymi organizm z toksyn. Pobudza również procesy trawienne, a dzięki dużej zawartości błonnika, usuwa resztki pokarmowe, pomagając przy zaparciach. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: