Chlebek bananowy. Banalnie proste ciasto, które zrobisz w kilka minut. Efekt końcowy zachwyca

Słodkości lubi każdy z nas, domowemu ciastu nie sposób się oprzeć. Chlebek bananowy to jedno z tych, które wyczarujesz w kilka minut. Jest puszyste, mięciutkie i smakuje niesamowicie.

Więcej przepisów na domowe wypieki znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zapach pieczonego ciasta unoszący się w całym domu to wspomnienie dzieciństwa u babci. Dziś każdemu z nas dom, w którym się gotuje czy piecze kojarzy się z ciepłem i rodziną. Domowe ciasto na stole i ciepła kawa w ręce to kwintesencja spokoju. Jak umilić sobie ten czas gdy za oknem zimno i szaro? Idź do kuchni i upiecz ciasto dla całej rodziny. Gwarantujemy, że twoje samopoczucie zmieni się diametralnie. Domowe jedzenie zawsze poprawia humor. Do dzieła!

Zobacz wideo Chlebek bananowy z serem na śniadanie i nie tylko

Składniki na chlebek bananowy:

  • 3 duże i dojrzałe banany (powinny być miękkie)
  • 1 jajko (temperatura pokojowa)
  • Mąka pszenna (półtorej szklanki)
  • Soda oczyszczona (1 łyżeczka)
  • Szczypta soli
  • Cukier lub inny słodzik (około pół szklanki)
  • Masło (roztopione, około 80 g)
  • Dodatki (opcjonalnie) idealnie sprawdzą się orzechy i gorzka czekolada, żurawina
  • Foremka do pieczenia – najlepiej keksówka

Przygotowanie:

  1. Przygotuj 3 miski.
  2. Roztop masło i odstaw do ostygnięcia.
  3. W jednej misce wymieszaj sodę oczyszczoną, sól oraz mąkę. W drugiej rozgnieć banany i dodaj do nich roztopione masło. Jajko oraz cukier ubij lub roztrzep trzepaczką w osobnej misce.
  4. Następnie wymieszaj składniki mokre z suchymi. Do bananów dodaj jajka z cukrem oraz mąkę. Całość delikatnie wymieszaj na jednolitą masę.
  5. Na tym etapie możesz dodać swoje ulubione dodatki, orzechy, czekoladę, żurawinę.
  6. Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około godzinę (do suchego patyczka).

Chlebek bananowy to jedno z tych ciast, które można jeść na wiele sposobów. Śmiało możesz zajadać z konfiturą modowej roboty, czekoladą lub kremem orzechowym. Wierzch ciasta możesz polać lukrem lub inną polewą. W połączeniu z kawą lub herbatą będzie miłym rozpoczęciem dnia. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.