Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ciasto bananowe to przepis, który musi znać każdy fan domowych wypieków. Przygotowanie jest banalnie proste i poradzą sobie z nim nawet dzieci. Kluczem smaku jest polewa - dodatek serka typu Philadelphia i soku z cytryny w mistrzowski sposób podkręcają słodki smak ciasta bananowego.
Ciasto bananowe - przepis
Składniki na ciasto:
- 200 g cukru do wypieków
- 2 średnie jajka
- 250 g mąki pszennej
- 2 dojrzałe banany
- szczypta soli
- ok. 130 ml oleju
- 2 łyżeczki sody
Składniki na polewę:
- 200 g cukru pudru
- 30 g ciepłego masła
- 100 g serka typu Philadelphia
- sok z połówki cytryny
Ciasto bananowe - sposób wykonania
- Do miski wbij jajka i ubij je za pomocą miksera. Następnie stopniowo dodawaj cukier, aż powstanie jasny i puszysty kogel-mogel.
- Do ubitych jajek dodaj banany i rozgnieć je widelcem na papkę. Następnie przesiej do miski mąkę, dodaj sól oraz sodę i na wolnych obrotach wszystko zmiksuj. Na koniec cienką strużką wlej olej.
- Przygotuj formę do pieczenia i wysmaruj ją masłem. Następnie przelej do niej ciasto i włóż do piekarnika nagrzanego do 130 stopni. Piecz ciasto przez 1,5 godziny lub do "suchego patyczka"
- Kiedy ciasto się piecze, przygotuj polewę. Masło utrzyj na puch razem z cukrem pudrem. Następnie wlej wyciśnięty sok z cytryny i zmiksuj. Stopniowo dodawaj serek, nie przerywając miksowania. Kiedy ciasto się upiecze, polej wierzch polewą.
Takie ciasto to prostota w najlepszym wydaniu. Jeśli najdzie cię dziś ochota na cos słodkiego, nie pędź do cukierni - zrób samodzielnie to pyszne ciasto bananowe i podaruj sobie odrobinę słodkiej rozkoszy.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.