Ciasto bananowe, czyli deser, który kradnie serca. Polewa z nietypowym dodatkiem zapewni efekt wow

Ciasto bananowe to wyśmienity deser, idealny na weekendowe spotkania z przyjaciółmi oraz jako coś słodkiego do popołudniowej kawy. Przepis na ciasto bananowe jest bardzo łatwy, ale prawdziwą robotę robi polewa z dodatkiem... słonego serka. Czy to smakuje? Jeszcze jak!

Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Ciasto bananowe to przepis, który musi znać każdy fan domowych wypieków. Przygotowanie jest banalnie proste i poradzą sobie z nim nawet dzieci. Kluczem smaku jest polewa - dodatek serka typu Philadelphia i soku z cytryny w mistrzowski sposób podkręcają słodki smak ciasta bananowego.

Ciasto bananowe - przepis

Składniki na ciasto:

  • 200 g cukru do wypieków
  • 2 średnie jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 dojrzałe banany
  • szczypta soli
  • ok. 130 ml oleju
  • 2 łyżeczki sody

Składniki na polewę:

  • 200 g cukru pudru
  • 30 g ciepłego masła
  • 100 g serka typu Philadelphia
  • sok z połówki cytryny

Ciasto bananowe - sposób wykonania

  1. Do miski wbij jajka i ubij je za pomocą miksera. Następnie stopniowo dodawaj cukier, aż powstanie jasny i puszysty kogel-mogel.
  2. Do ubitych jajek dodaj banany i rozgnieć je widelcem na papkę. Następnie przesiej do miski mąkę, dodaj sól oraz sodę i na wolnych obrotach wszystko zmiksuj. Na koniec cienką strużką wlej olej.
  3. Przygotuj formę do pieczenia i wysmaruj ją masłem. Następnie przelej do niej ciasto i włóż do piekarnika nagrzanego do 130 stopni. Piecz ciasto przez 1,5 godziny lub do "suchego patyczka"
  4. Kiedy ciasto się piecze, przygotuj polewę. Masło utrzyj na puch razem z cukrem pudrem. Następnie wlej wyciśnięty sok z cytryny i zmiksuj. Stopniowo dodawaj serek, nie przerywając miksowania. Kiedy ciasto się upiecze, polej wierzch polewą.

Takie ciasto to prostota w najlepszym wydaniu. Jeśli najdzie cię dziś ochota na cos słodkiego, nie pędź do cukierni - zrób samodzielnie to pyszne ciasto bananowe i podaruj sobie odrobinę słodkiej rozkoszy.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.