Przepis na ciasto na pierogi. Pomiń jeden składnik, a już nigdy nie wyjdą twarde

Ciasto na pierogi wychodzi wam za twarde? Sprawdźcie, czy w waszym przepisie nie znajduje się ten składnik. To właśnie on wpływa na twardość ciasta.

Więcej wskazówek przydatnych podczas gotowania znajdziesz na naszej stronie głównej

Dlaczego ciasto na pierogi wychodzi twarde? Winowajcą są... jajka. Wiele osób używa ich, mimo że potem ciasto nie chce się lepić albo po ugotowaniu wychodzi po prostu niesmaczne. Tymczasem do ciasta na pierogi wystarczą trzy składniki.

Najlepsze ciasto na pierogi

Doskonałe ciasto na pierogi, które ładnie się lepi i jest miękkie, składa się z trzech składników: mąki pszennej, ciepłej wody i soli. Aby składniki dobrze się połączyły, wystarczy przed wałkowaniem odłożyć je na 10-15 minut, by zaczął wydzielać się gluten.

Ciasto, do którego dodamy jajka, będzie twardsze - zarówno podczas lepienia, jak i po ugotowaniu. Jeśli bardzo nie chcecie rozstawać się z jajkami w przepisie, rozważcie dodanie samych żółtek. Dzięki tej zmianie ciasto wyjdzie o wiele bardziej miękkie oraz będzie miało piękny, żółciutki kolor.

Do przygotowania najlepszego ciasta na pierogi nie potrzeba także masła ani oleju. Będzie ono po prostu zbyt tłuste i nie będzie chciało się kleić. Jeśli obawiacie się, że pierogi się skleją, posmarujcie je masłem dopiero po ugotowaniu.

Zobacz wideo Pielmieni

O czym jeszcze pamiętać?

Jeśli chcecie, by pierogi były mięciutkie, musicie postarać się zrobić je szybko. Jeśli odłożycie rozwałkowane ciasto albo wykrojone kółeczka na dłużej, woda po prostu wyparuje i będzie ono twardsze. Lepiej robić pierogi porcjami: wałkować, wykrawać, wypełniać farszem i gotować, a potem powtarzać te czynności z kolejnymi kawałkami ciasta.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.