Jak dobrze doprawić żurek? Co zrobić, by nie był za kwaśny? Jak wybrać dobry żurek w sklepie? Wyjaśniamy

Co zrobić, by żurek na Wielkanoc wyszedł pyszny? Ważny jest wybór produktów oraz przyprawy. Mamy dla was kilka porad, dzięki którym przygotujecie idealny domowy żurek lub wybierzecie w sklepie ten najlepszy.

Więcej przydatnych porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej

Nie ma wielkanocnego śniadania bez porcji pachnącego, ciepłego żurku. By wyszedł idealny, trzeba go umiejętnie przygotować. Mamy dziś dla was kilka porad, dzięki którym zupa będzie smakowała wszystkim domownikom.

Za kwaśny żurek - co robić?

Jeśli mamy bardzo intensywny zakwas lub po prostu wlejemy go trochę za dużo, może się zdarzyć, że żurek wyjdzie zbyt kwaśny. To nic! Są trzy proste sposoby, dzięki którym można uratować zupę.

Pierwszy z nich to dodanie odrobiny cukru. Jeśli żurek jest trochę za kwaśny, słodki dodatek wystarczy. Ci, którzy obawiają się, że smak diametralnie się zmieni i zupa będzie po prostu słodka, niech się nie martwią! Potrzebna jest naprawdę szczypta cukru. Najlepiej wsypać go odrobinę - na przykład 1/4 łyżeczki - wymieszać i spróbować. Na pewno uda wam się wyczuć idealny moment.

Druga metoda to dodanie do zupy sody oczyszczonej. To sposób, z którego korzystały nasze babcie! Ten składnik bardzo dobrze zneutralizuje kwaśny posmak. Podobnie jak w przypadku cukru, ilość sody, którą należy dodać do zupy, jest naprawdę nieduża. Wystarczy 1/2 łyżeczki na garnek.

A jeśli tuż przed podaniem okaże się, że żurek jest zbyt kwaśny, dodajcie do niego śmietanę. Najlepiej podać ją już do zupy nalanej do talerzy i pozwolić każdemu domownikowi nałożyć dowolną ilość.

Jak przyprawić żurek?

Dobry żurek najlepiej zrobić na prawdziwej wędzonce i domowym zakwasie. Ale nawet najlepsze składniki nie wystarczą, by efekt końcowy był zachwycający. Zupę trzeba doprawić. Jak przypraw i dodatków najlepiej użyć? Znajdują się wśród nich:

  • majeranek,
  • czosnek,
  • łyżka chrzanu,
  • kwaśna śmietana,
  • sól i pieprz.

Jeszcze na etapie gotowania warto wrzucić do bulionu także kilka suszonych grzybów, ziele angielskie i liście laurowe.

Zobacz wideo Prosty żurek w chlebie. Kwaśny jak lubisz

Jak wybrać dobry żurek w sklepie?

Nie macie czasu lub umiejętności, by ugotować domowy żurek? W sklepie znajdziecie wiele produktów, które mogą trafić na wasz stół. Warto jednać wybrać ten najlepszy. Na samym początku warto skreślić wszystkie żurki w proszku - ich składy pozostawiają wiele do życzenia (znajdziecie w nich głównie wzmacniacze smaku, konserwanty czy tłuszcz palmowy). Lepiej spojrzeć na żurek w kartonie lub butelce.  Idealny skład powinien być jak najbardziej zbliżony do domowej zupy: woda, zakwas (na etykietach znajdziecie np. mąkę, żyto lub mąkę żytnią), czosnek i przyprawy. Wśród niepożądanych składników znajdują się m.in. aromat dymu wędzarniczego, mleko w proszku czy regulatory kwasowości.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA