Sałatka jarzynowa - królowa polskich świąt. Poznaj klasyczny przepis i modyfikuj go według uznania

Tradycyjna polska sałatka jarzynowa składa się z ugotowanych jarzyn wymieszanych z majonezem. W wielu domach podaje się ją na święta wielkanocne, jak i na święta Bożego Narodzenia. Mówi się o niej, że jest jak rosół - ma jeden klasyczny przepis, który można modyfikować. Dlatego w każdym domu sałatka warzywna smakuje inaczej.

Sałatka jarzynowa całkiem słusznie uważana jest za królową polskich sałatek. Nic dziwnego: od pokoleń stanowi nieodłączny element każdych świąt, imienin oraz spotkań rodzinnych. Według badań aż 58 proc. Polaków nie wyobraża sobie Wielkanocy bez uwzględnienia jej na stole. Jesteśmy wierni tradycji, dlatego przepisy na klasyczne świąteczne potrawy zawsze będą cieszyć się ogromnym zainteresowaniem. Oczywiście lubimy modyfikować je według uznania, ale podstawowe składniki pozostają niezmienne.

Zobacz wideo Sałatka jarzynowa. Klasyczny przepis na różne okazje

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Sałatka jarzynowa: składniki potrzebne na sześć porcji

  • 3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • 4 jajka,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 1/4 cebuli,
  • połówka jabłka,
  • mała puszka zielonego groszku,
  • ok. 1 szklanka majonezu,
  • łyżeczka musztardy.

Sałatka jarzynowa: przygotowanie klasycznej świątecznej potrawy

  1. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę myjemy (ale nie obieramy), wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy pod przykryciem do miękkości, przez ok. 40 minut.
  2. Odcedzamy, ostudzamy, obieramy ze skórek i kroimy w kosteczkę, wkładamy do dużej miski.
  3. Jajka gotujemy na twardo (ok. 5-6 minut, licząc od zagotowania się wody), kroimy w kosteczkę, dodajemy do miski z jarzynami.
  4. Ogórki, cebulę oraz jabłko obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajemy do miski. Wsypujemy dobrze odsączony i osuszony groszek.
  5. Całość doprawiamy solą (około pół łyżeczki) oraz zmielonym czarnym pieprzem (również około pół łyżeczki). Mieszamy z majonezem (kilka łyżek zostawiamy do dekoracji) oraz musztardą.
  6. Przekładamy do salaterki i pokrywamy odłożonym majonezem, dekorujemy według uznania. Mogą być to plasterki lub sprężynki z marchwi i konserwowany groszek.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.