Naleśniki, którymi zajadają się royalsi. Będziesz potrzebować trochę masełka

Naleśniki kochają chyba wszyscy. Również brytyjska rodzina królewska, która upodobała sobie naleśniki podawane z beurre noisette, czyli podgrzanym, zezłoconym masłem. Na szczęście royalsi nie trzymają swojego przepisu w tajemnicy. Recepturą dzielą się na swojej oficjalnej stronie. Może następnym razem przyrządzicie naleśniki w taki sposób, w jaki robią to królewscy kucharze?

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Naleśniki - przepis z oficjalnej strony rodziny królewskiej

Składniki:

  • 125 g mąki
  • 30 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 średnie jajka
  • 30 g żółtka
  • 250 ml mleka
  • 40 g masła

NaleśnikiPrzepis na naleśniki, który warto znać. Nie będą się rwać

Sposób przygotowania:

Ważnym dodatkiem, którego nie może zabraknąć w przepisie na naleśniki rodziny królewskiej, jest beurre noisette, co z francuskiego oznacza orzechowe masło. Powstaje w procesie podgrzewania masła, które nabiera złocistego koloru, a dodane do rozmaitych potraw (pasuje zarówno do ciast, jak i do mięs, ryb czy makaronów) nadaje im wyjątkowego smaku. Jak zrobić beurre noisette?

Masło umieszczamy na patelni lub w rondelku i delikatnie podgrzewamy. Uważamy, aby go nie przypalić. Masło powinno się rozpuścić, a po jakimś czasie zawarte w nim substancje stałe oddzielą się i opadną na dno, a następnie zaczną lekko brązowieć. Masło będzie delikatnie skwierczeć i pryskać. Gdy osiągnie odpowiedni, orzechowo-brązowy kolor, należy zdjąć je z ognia i odstawić, aby ostygło.

NaleśnikiNajprostsze ciasto na naleśniki. Dzięki metodzie 1:2 wyjdą idealne

Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem

Jak zrobić ciasto na naleśniki według przepisu rodziny królewskiej? To superproste. Wystarczy połączyć ze sobą mąkę, sól, cukier oraz jajka. Po wymieszaniu tych składników ciasto powinno być gładkie. Następnie stopniowo dodajemy do niego mleko, a na samym końcu beurre noisette.

Jak podawać naleśniki royalsów? Kucharze proponują serwować je posypane cukrem pudrem (należy zrobić to przed zawinięciem ich w ruloniki) i z kawałkami cytryny. Inny pomysł to naleśniki z ubitą samodzielnie bitą śmietaną, dżemem oraz świeżymi owocami (np. malinami i jeżynami).

Źródło: royal.uk

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomosci.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: