Babka serowa to kolejna propozycja na wielkanocny stół. Pomimo nazwy, smak sera jest w niej praktycznie niewyczuwalny. Mimo to dzięki jego dodatkowi, ciasto nie jest suche, a wręcz przeciwnie, jest lekko wilgotne. Ponadto długo zachowuje świeżość i może poleżeć kilka dni.
Zobacz wideo
Owsiana babka - idealna na Wielkanoc i nie tylko!
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Jakie składniki są potrzebne, by babka serowa wyszła wilgotna, mięsista i puszysta?
- 250 g twarogu sernikowego (zmielonego, gotowego), opcjonalnie serka homogenizowanego,
- 200 g masła,
- 4 jajka,
- szklanka drobnego cukru,
- łyżka cukru wanilinowego,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- lukier,
- opcjonalnie 2 łyżki kremu pistacjowego.
Co musisz zrobić, by babka serowa wyszła wilgotna, mięsista i puszysta?
- Twaróg oraz jajka wyjmij wcześniej z lodówki w celu ich ocieplenia. Masło wyjmij z lodówki, pokrój w kosteczkę i pozostaw na ok. 15-30 minut do zmiękczenia.
- Piekarnik nagrzej do 180°C. Formę na babkę (ok. 23 cm średnicy, wysokość 11 cm) wysmaruj grubo masłem i wysyp mąką migdałową lub bułką tartą.
- Masło ubijaj mikserem przez ok. 5 minut, następnie stopniowo dodawaj cukier, nie przestając cierpliwie ubijać na wysokich obrotach miksera (sprawdzi się do tego robot kuchenny, mikser planetarny).
- Następnie dodawaj po jednym jajku w odstępach czasu, cały czas dokładnie ubijając składniki (masa może się trochę rozwarstwiać).
- Dodawaj partiami twaróg, cały czas ubijając.
- W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym.
- Przesyp do ubitej masy i wolno miksuj lub wymieszaj do połączenia się składników w jednolitą masę.
- Wyłóż do formy, wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika na 45 minut.
- Wyjmij formę z babką z piekarnika, ostudź, wyłóż na paterę i polej lukrem (zwykłym lub z dodatkiem pasty pistacjowej).
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.