Babka serowa - przepis na wilgotny i puszysty deser. Ma waniliowy aromat i lekko "sernikowy" posmak

Babka wielkanocna niejedno ma imię. Marmurkowa, piaskowa, cytrynowa... Teraz pora na babkę serową, która od swoich "kuzynek" różni się dodatkiem twarogu. Ponadto jest mocniej wypieczona na zewnątrz. Jej smak jest również wyjątkowy i trudno porównać go do jakiegokolwiek innego ciasta. Udekoruj lukrem lub posyp cukrem pudrem. W obu wersjach będzie równie smakowita!

Babka serowa to kolejna propozycja na wielkanocny stół. Pomimo nazwy, smak sera jest w niej praktycznie niewyczuwalny. Mimo to dzięki jego dodatkowi, ciasto nie jest suche, a wręcz przeciwnie, jest lekko wilgotne. Ponadto długo zachowuje świeżość i może poleżeć kilka dni.

Zobacz wideo Owsiana babka - idealna na Wielkanoc i nie tylko!

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Jakie składniki są potrzebne, by babka serowa wyszła wilgotna, mięsista i puszysta?

  • 250 g twarogu sernikowego (zmielonego, gotowego), opcjonalnie serka homogenizowanego,
  • 200 g masła,
  • 4 jajka,
  • szklanka drobnego cukru,
  • łyżka cukru wanilinowego,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • lukier,
  • opcjonalnie 2 łyżki kremu pistacjowego.

Co musisz zrobić, by babka serowa wyszła wilgotna, mięsista i puszysta?

  1. Twaróg oraz jajka wyjmij wcześniej z lodówki w celu ich ocieplenia. Masło wyjmij z lodówki, pokrój w kosteczkę i pozostaw na ok. 15-30 minut do zmiękczenia.
  2. Piekarnik nagrzej do 180°C. Formę na babkę (ok. 23 cm średnicy, wysokość 11 cm) wysmaruj grubo masłem i wysyp mąką migdałową lub bułką tartą.
  3. Masło ubijaj mikserem przez ok. 5 minut, następnie stopniowo dodawaj cukier, nie przestając cierpliwie ubijać na wysokich obrotach miksera (sprawdzi się do tego robot kuchenny, mikser planetarny).
  4. Następnie dodawaj po jednym jajku w odstępach czasu, cały czas dokładnie ubijając składniki (masa może się trochę rozwarstwiać).
  5. Dodawaj partiami twaróg, cały czas ubijając.
  6. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym.
  7. Przesyp do ubitej masy i wolno miksuj lub wymieszaj do połączenia się składników w jednolitą masę.
  8. Wyłóż do formy, wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika na 45 minut.
  9. Wyjmij formę z babką z piekarnika, ostudź, wyłóż na paterę i polej lukrem (zwykłym lub z dodatkiem pasty pistacjowej).

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.