Więcej przepisów na świąteczne słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej
Mazurek wielkanocny to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. By przygotować go w najsmaczniejszego wersji, trzeba zadbać o dobre ciasto. Dziś mamy dla was przepis Magdy Gessler, który łączy tradycyjną zasadę 3:2:1 z nowatorskim podejściem. Zamiast surowych żółtek należy dodać... ugotowane. Sprawdźcie, jak przyrządzić ciasto na mazurek według słynnej restauratorki.
Składniki:
Żółtka z ugotowanych jajek przecieramy przez sitko do sporej miski. Dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, cukier, sól i mąkę. Zagniatamy wszystko dłońmi, w razie potrzeby dolewamy odrobinę zimnej wody. Z masy formujemy kulkę, owijam ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki. W chłodzie powinno spędzić około 2 godziny.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy podsypanej mąką. Powinno mieć około 0,5 cm grubości. Układamy je na blasze i nakłuwamy widelcem na całej powierzchni. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez kilkanaście minut - do zrumienienia.
Po upieczeniu ciasto studzimy i dekorujemy wedle uznania.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.