Kruche ciasto na mazurek Magdy Gessler. Tu rządzi zasada 3:2:1

Jak zrobić idealne ciasto na mazurek? Mamy przepis Magdy Gessler, który łączy tradycję z pewnym nieoczywistym składnikiem. Sprawdźcie, jak przyrządzić najlepszy spód do mazurka.

Więcej przepisów na świąteczne słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej

Mazurek wielkanocny to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. By przygotować go w najsmaczniejszego wersji, trzeba zadbać o dobre ciasto. Dziś mamy dla was przepis Magdy Gessler, który łączy tradycyjną zasadę 3:2:1 z nowatorskim podejściem. Zamiast surowych żółtek należy dodać... ugotowane. Sprawdźcie, jak przyrządzić ciasto na mazurek według słynnej restauratorki.

Ciasto na mazurek - przepis Magdy Gessler

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 100 g cukru,
  • 4 żółtka z jaj ugotowanych na twardo,
  • trochę zimnej wody,
  • odrobina soli

Jak zrobić ciasto na mazurek według Magdy Gessler?

Żółtka z ugotowanych jajek przecieramy przez sitko do sporej miski. Dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, cukier, sól i mąkę. Zagniatamy wszystko dłońmi, w razie potrzeby dolewamy odrobinę zimnej wody. Z masy formujemy kulkę, owijam ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki. W chłodzie powinno spędzić około 2 godziny.

Zobacz wideo Mazurek migdałowy z budyniem i kajmakiem

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy podsypanej mąką. Powinno mieć około 0,5 cm grubości. Układamy je na blasze i nakłuwamy widelcem na całej powierzchni. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez kilkanaście minut - do zrumienienia.

Po upieczeniu ciasto studzimy i dekorujemy wedle uznania.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: