Sernik krakowski - pyszny przepis Magdy Gessler. Zastosuj zasadę trzech części, by wyszedł idealny

Na święta musi być sernik - krakowski Magdy Gessler jest jego lepszą wersją. Nie wymaga wielu składników i jest prosty w przygotowaniu. Spróbujcie sami go upiec. Będziecie zachwyceni.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Pascha wielkanocna

W wielu polskich domach na wyjątkową okazję muszą być własnoręcznie pieczone ciasta. Jednym z najpopularniejszych jest sernik. Przepisów na to ciasto jest dużo, jednak proponujemy sernik krakowski Magdy Gessler. Na pewno nie pożałujecie!

Czego potrzeba, aby upiec sernik krakowski Magdy Gessler. Lista potrzebnych produktów

Do upieczenia tego ciasta przygotuj sobie następujące składniki:

Ciasto:

  • mąka - 300 g,
  • masło - kostka,
  • żółtka - 2 sztuki,
  • cukier puder - 100 g,
  • sól - odrobina.

Masa serowa:

  • twaróg - 800 g,
  • masło - pół kostki,
  • jajka - 4 sztuki,
  • śmietana - pół szklanki,
  • cukier puder - 200 g,
  • budyń waniliowy (lub mąka ziemniaczana) - 2 łyżki,
  • rodzynki - 50 g,
  • skórka pomarańczowa (smażona) - 50 g,
  • sok z połowy cytryny,
  • miąższ z laski wanilii (lub aromat waniliowy).

Pozostałe składniki:

  • masło do posmarowania blachy,
  • żółtko do posmarowania wierzchu ciasta.

Przygotowanie krakowskiego sernika Magdy Gessler nie jest trudne. To jedynie parę czynności

Dokładna instrukcja wykonania sernika wygląda tak:

Ciasto:

  1. Posiekaj nożem masło i połącz je z mąką, cukrem i odrobiną soli;
  2. Dodaj żółtka i wyrób szybko ciasto, z którego uformuj kulę;
  3. Kulę owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na przynajmniej pół godziny.
  4. 2/3 ciasta wyłóż na posmarowaną masłem formę. Resztę ciasta zostaw na później;
  5. Nakłuj spód widelcem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 10 minut;
  6. Rodzynki namocz we wrzątku. Upieczony spód zostaw do lekkiego ostygnięcia.

Masa serowa:

  1. Twaróg zmiel trzy razy (jeśli używasz gotowego z wiaderka - pomiń ten krok);
  2. Białka oddziel od żółtek. Te drugie utrzyj z cukrem. Stopniowo dodaj je do twarogu;
  3. Masło również dodaj porcjami do masy;
  4. Śmietanę wymieszaj z budyniem i sokiem cytrynowym. Dodaj do masy twarogowej;
  5. Wszystko utrzyj na gładką masę;
  6. Rodzynki odsącz z wody, a białka jaj ubij na sztywną pianę;
  7. Do masy twarogowej dodaj pianę, rodzynki, skórkę pomarańczową oraz wanilię;

Cały sernik:

  1. Wymieszaj całą masę twarogową bardzo starannie i wyłóż na podpieczony spód.
  2. Weź odłożone wcześniej surowe ciasto, rozwałkuj i pokrój na paski o szerokości ok. centymetra;
  3. Z tych pasków zrób ozdobną kratkę na wierzchu sernika. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem;
  4. Piecz w temperaturze 180 st. C przez godzinę. Wystudź w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Nie wyciągaj blachy. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobietaazeta.pl/ukraina.