Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Czasami każdego z nas dopada chęć na coś słodkiego. Jeśli ty też masz takie dni to wtedy śmiało sięgnij po nasz przepis. Zbliża się weekend, więcej czasu dla bliskich i rodziny. Zaskocz ich puszystym serniczkiem, który z pewnością pokochają. Jest banalnie prosty i wcale nie wymaga specjalnych umiejętności cukierniczych. Zrobisz go dosłownie w kilkanaście minut. Sprawdź czy masz wszystkie składniki i do dzieła!
Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango
Składniki:
- Opakowanie herbatników
- Ser z wiaderka (1 kg)
- Szklanka cukru
- Cukier waniliowy (opakowanie)
- Jajka (6 sztuk w temperaturze pokojowej)
- Mleko (1.5 szklanki)
- Mleko w proszku (1.5 szklanki)
- Olej (3/4 szklanki)
- Budyń (2 opakowania waniliowego)
Przygotowanie:
- Na samym początku przygotuj blaszkę. Ułóż na niej herbatniki i odstaw.
- Następnie oddziel żółtka od białek. Żółtka wrzuć do miski razem z cukrem waniliowym i zacznij miksować. Do masy zacznij stopniowo dodawać ser, cały czas miksując. Gdy już masa będzie połączona dodaj kolejno budynie w proszku, mleko oraz olej. Pamiętaj, aby nie przestawać ubijać.
- Do powstałej masy serowej na sam koniec dodaj mleko w proszku i dokładnie wymieszaj.
- W osobnej misce ubij białka z cukrem. Cukier w ubitej pianie ma być niewyczuwalny.
- Na sam koniec dodaj ubite białka do masy serowej i delikatnie razem wymieszaj.
- Przelej powstałą masę na herbatniki i piecz w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez 60 min (do suchego patyczka).
Domowy sernik z mlekiem w proszku smakuje cudownie z polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Jeśli lubisz czekoladę, to całą tabliczkę rozpuść z odrobiną śmietanki 18 % i ozdób ostygnięte już ciasto. To jeden z tych deserów, którym nie sposób się oprzeć.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.