Sernik z mlekiem w proszku. Rozpływający się w ustach słodki deser. Zrobisz raz i pokochasz

Puszysty, rozpływający się w ustach. Taki właśnie jest sernik. To jeden z najpopularniejszych wypieków w Polsce. Wszyscy go uwielbiają i wcinają z wielką chęcią. Mamy dla was przepis z mlekiem w proszku, który wyjdzie bajecznie.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Czasami każdego z nas dopada chęć na coś słodkiego. Jeśli ty też masz takie dni to wtedy śmiało sięgnij po nasz przepis. Zbliża się weekend, więcej czasu dla bliskich i rodziny. Zaskocz ich puszystym serniczkiem, który z pewnością pokochają. Jest banalnie prosty i wcale nie wymaga specjalnych umiejętności cukierniczych. Zrobisz go dosłownie w kilkanaście minut. Sprawdź czy masz wszystkie składniki i do dzieła!

Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango

Składniki:

  • Opakowanie herbatników
  • Ser z wiaderka (1 kg)
  • Szklanka cukru
  • Cukier waniliowy (opakowanie)
  • Jajka (6 sztuk w temperaturze pokojowej)
  • Mleko (1.5 szklanki)
  • Mleko w proszku (1.5 szklanki)
  • Olej (3/4 szklanki)
  • Budyń (2 opakowania waniliowego)

Przygotowanie:

  1. Na samym początku przygotuj blaszkę. Ułóż na niej herbatniki i odstaw.
  2. Następnie oddziel żółtka od białek. Żółtka wrzuć do miski razem z cukrem waniliowym i zacznij miksować. Do masy zacznij stopniowo dodawać ser, cały czas miksując. Gdy już masa będzie połączona dodaj kolejno budynie w proszku, mleko oraz olej. Pamiętaj, aby nie przestawać ubijać.
  3. Do powstałej masy serowej na sam koniec dodaj mleko w proszku i dokładnie wymieszaj.
  4. W osobnej misce ubij białka z cukrem. Cukier w ubitej pianie ma być niewyczuwalny.
  5. Na sam koniec dodaj ubite białka do masy serowej i delikatnie razem wymieszaj.
  6. Przelej powstałą masę na herbatniki i piecz w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez 60 min (do suchego patyczka).

Domowy sernik z mlekiem w proszku smakuje cudownie z polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Jeśli lubisz czekoladę, to całą tabliczkę rozpuść z odrobiną śmietanki 18 % i ozdób ostygnięte już ciasto. To jeden z tych deserów, którym nie sposób się oprzeć.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.