Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo
Owsianka na dwa sposoby - sycące śniadanie, które doda ci energię na resztę dnia [HAPS FIT]
Płatki owsiane z dodatkami to klasyka śniadań, szczególnie tych bardzo zdrowych. Słusznie, bo jest to naprawdę wartościowy posiłek. Choć często o tym zapominamy, owsianka świetnie smakuje nie tylko na słodko. Warto wypróbować wytrawną i równie pyszną wersję tej potrawy.
Wytrawna owsianka - przepis na wyjątkowe danie, które możesz podać na obiad, czy kolację
Składniki:
- płatki owsiane - szklanka,
- woda (albo bulion lub rosół) - pół szklanki,
- sól - odrobina do smaku.
Te dodatki świetnie podbiją smak owsianki w wersji na słono:
- grzyby (np. pieczarki),
- jajka,
- ser - mozzarella, twaróg bądź inny, dowolny ser,
- mięso - kurczak, wędlina itp.,
- warzywa - pomidory, papryka, szpinak, oliwki, cebula, czosnek, marchewka etc.,
- przyprawy - pieprz, sól, chili, różne zioła.
Wytrawna owsianka jest prosta do przygotowania. Wypróbuj ją z dodatkiem pieczarek
Przygotowanie owsianki na słono jest naprawdę łatwe. Przedstawiamy instrukcję na wersję pieczarkową:
- Płatki owsiane ugotuj na wodzie (bądź rosole czy bulionie);
- Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu pokrojoną drobno cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli dodaj pieczarki;
- Całość przypraw do smaku i podsmażaj przez dłuższą chwilę;
- Połącz podsmażone pieczarki z płatkami owsianymi.
- Tak przygotowaną owsiankę podawaj z jajkiem sadzonym oraz natką pietruszki.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.