Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zbliża się majówka, czas rodzinnych spotkań, wspólnego grillowania. Najlepiej, gdy biesiadowanie kończy się smacznym deserem. Zaskocz w tym roku swoich gości pysznym snikersem. Gwarantujemy, że będą zachwyceni i z ochotą sięgną po dokładkę. Samo ciasto nie wymaga wielkich umiejętności cukierniczych, wystarczy chwila cierpliwości i kilka kwadransów, aby wyczarować to cudo.
Zobacz wideo
Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem
Składniki:
- Kostka masła (temperatura pokojowa)
- Masa kajmakowa (puszka)
- Słone orzeszki ziemne (80g)
- Herbatniki
- Masło orzechowe (160g)
- Mąka ziemniaczana (3 łyżki)
- Mąka pszenna (3 łyżki)
- Cukier (pół szklanki)
- Mleko (litr)
- 2 żółtka
- Czekolada deserowa lub gorzka (cała tabliczka)
- Śmietanka 30% (100 ml)
Przygotowanie:
- Na samym początku ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia herbatniki.
- Następnie do miski wlej szklankę mleka, dodaj żółtka, 2 rodzaje mąki oraz cukier. Całość dokładnie wymieszaj.
- Pozostałe mleko zagotuj. Teraz przyszedł czas na zrobienie budyniu. Do gotującego się mleka dodaj mieszankę jajek oraz mąki. Gotuj na małym ogniu aż powstanie konsystencja budyniu. Odstaw do wystygnięcia.
- W następnej misce zacznij ubijać masło w temperaturze pokojowej. Po kilku minutach powoli zacznij dodawać budyń, masło orzechowe oraz kilka łyżeczek masy kajmakowej (3-4 łyżki). Pamiętaj, aby podczas dodawania produktów nie przestawać miksować.
- Na wyłożone herbatniki zacznij układać krem (na przemian – herbatniki na to krem). Na ostatnią warstwę wyłóż pozostałą masę kajmakową.
- Polewa – rozpuść w garczku czekoladę. Do rozpuszczonej tabliczki dodaj śmietankę. Odstaw do przestygnięcia.
- Ciasto na sam koniec oblej polewą czekoladową i posyp słonymi orzeszkami.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.