Ciasto snikers domowy deser, który wychodzi za każdym razem. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości

Czasem każdego z nas dopada chęć na coś słodkiego. Wtedy najlepiej sięgnąć po sprawdzony przepis. Snikers słodko słone ciasto, któremu nie sposób się oprzeć.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zbliża się majówka, czas rodzinnych spotkań, wspólnego grillowania. Najlepiej, gdy biesiadowanie kończy się smacznym deserem. Zaskocz w tym roku swoich gości pysznym snikersem. Gwarantujemy, że będą zachwyceni i z ochotą sięgną po dokładkę. Samo ciasto nie wymaga wielkich umiejętności cukierniczych, wystarczy chwila cierpliwości i kilka kwadransów, aby wyczarować to cudo.

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Składniki:

  • Kostka masła (temperatura pokojowa)
  • Masa kajmakowa (puszka)
  • Słone orzeszki ziemne (80g)
  • Herbatniki
  • Masło orzechowe (160g)
  • Mąka ziemniaczana (3 łyżki)
  • Mąka pszenna (3 łyżki)
  • Cukier (pół szklanki)
  • Mleko (litr)
  • 2 żółtka
  • Czekolada deserowa lub gorzka (cała tabliczka)
  • Śmietanka 30% (100 ml)

Przygotowanie:

  1. Na samym początku ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia herbatniki.
  2. Następnie do miski wlej szklankę mleka, dodaj żółtka, 2 rodzaje mąki oraz cukier. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Pozostałe mleko zagotuj. Teraz przyszedł czas na zrobienie budyniu. Do gotującego się mleka dodaj mieszankę jajek oraz mąki. Gotuj na małym ogniu aż powstanie konsystencja budyniu. Odstaw do wystygnięcia.
  4. W następnej misce zacznij ubijać masło w temperaturze pokojowej. Po kilku minutach powoli zacznij dodawać budyń, masło orzechowe oraz kilka łyżeczek masy kajmakowej (3-4 łyżki). Pamiętaj, aby podczas dodawania produktów nie przestawać miksować.
  5. Na wyłożone herbatniki zacznij układać krem (na przemian – herbatniki na to krem). Na ostatnią warstwę wyłóż pozostałą masę kajmakową.
  6. Polewa – rozpuść w garczku czekoladę. Do rozpuszczonej tabliczki dodaj śmietankę. Odstaw do przestygnięcia.
  7. Ciasto na sam koniec oblej polewą czekoladową i posyp słonymi orzeszkami.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.