• Link został skopiowany

Najpyszniejsze ciasto z rabarbarem. Sezonowy deser palce lizać. Z bezą zyska dodatkową słodycz

Sezon na rabarbar trwa. Warto wykorzystać te krótki czas w roku i eksperymentować w kuchni. Dziś czas na ciasto z rabarbarem, które samo rozpływa się w ustach. Delikatne, soczyste z bezą, nie sposób się oprzeć.
ciasto z rabarbarem
Jaromir Klein / shutterstock.com

Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe desery smakują każdemu. Po pysznym obiedzie często z ochotą sięgamy po jakąś słodycz. Idealnie jeśli mamy ciasto, które sami zrobiliśmy. Nie każdy lubi rabarbar, ale nie znam osoby, która nie pokochałaby go właśnie w tym cieście. Jest delikatne i słodkie, samo rozpływa się w ustach, a dłonie lgną po dokładkę. To jeden z tych deserów, który warto robić sezonowo. Wypróbuj i zaskocz siebie i swoich bliskich. Do dzieła!

Zobacz wideo Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami - idealny deser na lato

Składniki:

Spód:

  • Proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • Cukier puder (1/3 szklanki)
  • Zimne masło (150g)
  • Mąka ziemniaczana (50g)
  • Mąka pszenna (200g)
  • Szczypta soli
  • 4 żółtka

Masa rabarbarowa:

  • Rabarbar (500-700g)
  • Szczypta cynamonu
  • Mąka ziemniaczana (2-3 łyżki)
  • Konfitura malinowa (cały słoiczek 200g)

Beza:

  • Białka (4 sztuki)
  • Szczypta soli
  • Cukier (niecała szklanka 200g)
  • Mąka ziemniaczana (1 łyżka)

Przygotowanie:

  1. Na samym początku zajmij się spodem ciasta. Wszystkie składniki przełóż na stolnicę lub matę sylikonową i zagnieć w ciasto. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na 20-30 min. Po tym czasie podpiecz sam spód w piekarniku na 180 stopni przez 15-20 min.
  2. Czas na przygotowanie masy rabarbarowej – rabarbar pokrój w kostkę, resztę składników umieść w misce i dokładnie ze sobą wymieszaj.
  3. Beza – do dużej miski dodaj białka z odrobiną soli, ubij na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier. Na sam koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszaj.
  4. Na wcześniej podpieczony spód wyłóż owocową masę, a nam sam wierzch bezę.
  5. Piecz w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez 15-20 min, następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz 30min.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: