Przepis na fasolkę po bretońsku. Trik z podsmażaniem pogłębi smak

Fasolka po bretońsku to danie niemal idealne. Jest rozgrzewająca, sycąca i prosta w przygotowaniu. Co ciekawe, jej nazwa może wprowadzać w błąd. Fasolka po bretońsku to bowiem typowo polskie danie.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na głównej stronie Gazeta.pl.

Nazwa tego dania pochodzi od francuskiego określenia "a la bretonne", które w tamtejszej kuchni oznacza danie z użyciem fasoli coco de Paimpol, łudząco przypominającej naszego polskiego Jasia. Fasolkę po bretońsku przygotujecie bardzo szybko, ale warto pamiętać o namoczeniu dzień wcześniej fasoli. Pełnię smaku pozwoli wydobyć uprzednie przesmażenie przypraw z cebulką. Tłumaczymy, jak przygotować fasolkę po bretońsku krok po kroku.  

Fasolka po bretońsku. Tego będziesz potrzebować

  • opakowanie (400 g) fasoli "Piękny Jaś",
  • 250 g kiełbasy,
  • 300 g boczku,
  • 1 duża cebula lub 2 małe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 5-10 ziarenek pieprzu,
  • 2 puszki pomidorów w zalewie,
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka chilli,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 3 łyżeczki majeranku,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz do smaku,
  • natka pietruszki. 

Sposób przygotowania

1. Wieczorem opłucz fasolę, włóż do dużej miski i zalej wodą. Pamiętaj, żeby poziom wody był kilka centymetrów nad fasolą. Odstaw na minimum 12 godzin,

2. W dniu przygotowania fasoli, opłucz ją raz jeszcze i włóż do dużego garnka. Ponownie zalej wodą. Dodaj łyżeczkę soli i ziarenka pieprzu. Gotuj około godzinę do miękkości,

3. Na patelni rozgrzej olej. Następnie dodaj posiekaną drobno cebulę. Smaż 3 minuty i dorzuć wszystkie przyprawy i czosnek. Wymieszaj dokładnie i podsmaż na średnim ogniu jeszcze przez 3 minuty. Następnie dodaj cebulę z przyprawami do gotującej się fasoli,

4. Na tym samym tłuszczu podsmaż mięso pokrojone w kosteczkę. Kiedy się zarumienią - dodaj do garnka z fasolą,

5. Wszystko razem gotuj jeszcze przez 15 min. Następnie dodaj pomidory w puszce, koncentrat i pozostałe przyprawy i gotuj jeszcze przez następne 15 minut,

6. Fasolkę serwuj ze świeżym pieczywem, posypaną natką pietruszki. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.