Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na głównej stronie Gazeta.pl.
Nazwa tego dania pochodzi od francuskiego określenia "a la bretonne", które w tamtejszej kuchni oznacza danie z użyciem fasoli coco de Paimpol, łudząco przypominającej naszego polskiego Jasia. Fasolkę po bretońsku przygotujecie bardzo szybko, ale warto pamiętać o namoczeniu dzień wcześniej fasoli. Pełnię smaku pozwoli wydobyć uprzednie przesmażenie przypraw z cebulką. Tłumaczymy, jak przygotować fasolkę po bretońsku krok po kroku.
1. Wieczorem opłucz fasolę, włóż do dużej miski i zalej wodą. Pamiętaj, żeby poziom wody był kilka centymetrów nad fasolą. Odstaw na minimum 12 godzin,
2. W dniu przygotowania fasoli, opłucz ją raz jeszcze i włóż do dużego garnka. Ponownie zalej wodą. Dodaj łyżeczkę soli i ziarenka pieprzu. Gotuj około godzinę do miękkości,
3. Na patelni rozgrzej olej. Następnie dodaj posiekaną drobno cebulę. Smaż 3 minuty i dorzuć wszystkie przyprawy i czosnek. Wymieszaj dokładnie i podsmaż na średnim ogniu jeszcze przez 3 minuty. Następnie dodaj cebulę z przyprawami do gotującej się fasoli,
4. Na tym samym tłuszczu podsmaż mięso pokrojone w kosteczkę. Kiedy się zarumienią - dodaj do garnka z fasolą,
5. Wszystko razem gotuj jeszcze przez 15 min. Następnie dodaj pomidory w puszce, koncentrat i pozostałe przyprawy i gotuj jeszcze przez następne 15 minut,
6. Fasolkę serwuj ze świeżym pieczywem, posypaną natką pietruszki.