Kotlety z kalafiora - przepis na szybki obiad nie tylko dla wegetarian

Wiosna to czas świeżych warzyw, lżejszej kuchni i dbania o sylwetkę. Teraz jest najlepszy moment na eksperymenty kuchenne i wprowadzenie do swojego jadłospisu nowych dań. Dzisiejszy przepis na kotleciki z kalafiora to idealna opcja nie tylko dla osób niejedzących mięsa. Posmakują każdemu, śmiało zaserwuj z młodymi ziemniaczkami i surówką z młodej kapusty.

Więcej przepisów na domową kuchnię znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Mogą zastąpić klasyczne mielone, sposób przyrządzania jest taki sam. Zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut, a końcowy efekt jest zachwycający. Chrupiące, delikatne w środku i aromatyczne. Podane z bukietem surówek stworzą świetny obiad. Również nadadzą się jako kotlet do burgera, świeża bułka, warzywa, domowy sos i kotlety z kalafiora. Spróbujesz raz i sam zobaczysz, że będziesz chętnie po nie sięgać. Do dzieła!

Zobacz wideo Kalafior po chińsku - jaki on słodki!

Składniki:

  • Jajka (2 sztuki)
  • Kalafior
  • Tłuszcz do smażenia (olej, masło klarowane)
  • Bułka tarta (4 łyżki) +do obtoczenia
  • Przyprawy – pieprz, sól, papryka wędzona, kurkuma, curry
  • Koper

Przygotowanie:

  1. Na samym początku ugotuj kalafiora. Następnie rozgnieć go tłuczkiem do ziemniaków.
  2. Do miski z kalafiorem dodaj wszystkie składniki- jajka, bułkę tartą, przyprawy, posiekany koperek. Całość dokładnie wymieszaj. Uformuj z masy kotleciki , obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni na dowolnym tłuszczu z obu stron.

Domowe kotleciki z kalafiora wyśmienicie smakują z surówką, ziemniaczkami czy kaszą. To świetny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: